'Feriens farligste slanger' #2: Japan
SERIE: Okinawa, 'Japans Hawaii', byder på dejlige strande – og dødsensfarlige hugorme.
mamushi slange gift japan

Et skilt i Japan der advarer mod Mamushi-slanger, der årligt er årsag til 2-3.000 hospitalsindlæggelser og omkring 10 dødsfald. (Foto: Japanexperterna.se)

Et skilt i Japan der advarer mod Mamushi-slanger, der årligt er årsag til 2-3.000 hospitalsindlæggelser og omkring 10 dødsfald. (Foto: Japanexperterna.se)

Japans stigende popularitet som feriedestination blandt danskere er velbegrundet.

Der er alt at finde i dette alsidige land i Østen: Blændende storbyer med den nyeste teknologi, berømte kirsebærtræer i fuldt flor og gamle helligdomme. 

Hvis man ønsker at kombinere dette med en luksuriøs strandferie, er det idylliske Okinawa den perfekte destination.

Okinawa ligger i Japans sydligste region. Grundet dets hvide strande, turkisblå havvand og koralrev i verdensklasse kaldes det ’Japans Hawaii’. 

Dog er der ikke kun fred og idyl på Okinawa:

Der ligger også dødsensfarlige slanger på lur i dette subtropiske ferieparadis. 

Serie: Feriens farligste slanger

Hvert år bides ca. fem millioner mennesker af slanger. I denne artikelserie tager Andreas Hougaard Laustsen, Sofie Føns og Casey Xiangyou Meng, som alle beskæftiger sig med slanger og modgift på DTU, jer læsere med på en rejse til nogle af de lande, der huser verdens farligste slanger.

Turen går til Sydøstasien, Japan, USA, Costa Rica, Indien og Sydafrika.  

Mamushi: Forfriskende risdrik eller dødeligt krybdyr?  

Den japanske Mamushi (Gloydius blomhoffii) er en hugorm, som også lever i Kina og Korea.

Selvom det er mere sandsynligt, at du finder den i en flaske sake (en japansk alkoholisk risdrik, hvor slangen i visse typer sake tilføjes som ingrediens inden fermenteringsprocessen), findes den også ude i naturen.

Dens jagtstrategi er at lægge sig i baghold, når den ser et byttedyr komme forbi. Dens lille størrelse er en fordel, når den skal gemme sig, da de som regel kun bliver 45-80 cm lange. 

Man skal dog ikke dømme dem på størrelsen alene. Denne lille slange producerer en meget potent gift, som er en kompleks blanding af toksiner, der er giftige for blodet (hæmotoksiner), kroppens celler og væv (cytotoksiner) og nervesystemet (neurotoksiner). 

Kan være skyld i nyresvigt, synsforstyrrelser og aborter

Hæmotoksinerne er giftige for blodet og ødelægger de røde blodceller ved at nedbryde deres cellemembran. Det får blodcellerne til at briste, hvilket forårsager celledød. 

Mamushi-hugormens bid kan også forårsage nyresvigt, synsforstyrrelser og til tider ufrivillige aborter hos kvinder. Hvert år er denne slange således årsagen til cirka 2-3.000 hospitalsindlæggelser og omkring 10 dødsfald i Japan.

LÆS OGSÅ: Gift redder menneskeliv

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Sendt på hospitalet i 32 dage af Mamushi

Et tilfælde, som demonstrerer alvoren af et bid fra Mamushi, fandt sted i 2016, hvor en japansk mand blev bidt i armen. 

Først forvekslede han slangebiddet med et uskyldigt myggestik eller en splint.

Få timer senere blev han bragt på hospitalet med uudholdelige smerter og en markant hævet arm. 

Efter to dage mistede han fuldstændigt evnen til at bevæge sin arm og hånd. Han blev derfor nødsaget til at modtage hæmodialyse (filtrering af blodet, hvor affaldsstoffer fjernes fra kroppen) og blev først udskrevet fra hospitalet 32 dage efter.

mamushi slange gift japan

Den lille, men farlige mamushi-slange (Gloydius blomhoffii) er et bagholdsrovdyr, der holder til i Japan, Korea og Kina. (Foto: 御玉素猫)

Habu-slangen: En slange i Stillehavets ø-paradis

Mamushi er ikke den eneste farlige slange i Japan. Mamushi udgør nemlig sammen med Habu-slangen (Protobothrops flavoviridis) en dødbringende duo af de giftigste slanger i landet. 

Habu-slanger er større og mere defensive end Mamushi-slanger. Disse bleg-grønne slanger bliver op til to meter lange og klatrer gerne op i træer. 

Selvom de fleste slipper væk med livet i behold grundet god hospitalsbehandling, ender 6-8 procent af slangens bidofre med permanente handicap. 

LÆS OGSÅ: Slanger, der får dit blod til at stivne

Død ved indre blødninger og organsvigt

Habu-slangens gift er stærkt hæmorragisk, hvilket vil sige, at giften kan påføre skader på blodkar og forårsage blødninger herfra.

Hæmorragiske toksiner skader endotelcellerne, som er laget af celler, der dækker blodkarrenes inderside. 

Endotelcellerne har en meget vigtig funktion i vores blodsystem, da de er med til at adskille blodet og vævet. Sammen med basalmembranen udgør de den barriere, hvor stofudvekslingen mellem blod og væv foregår. 

Et bid fra Habu-slangen kan til tider også forårsage hæmolyse, hvor de røde blodceller dør, fordi deres cellemembran nedbrydes.  

I værste fald vil bidofre uden behandling dø af indre blødninger og multiorgansvigt. Udover kraftige blødninger nedbrydes også muskelfibrene. Det fremkalder en intens smerte, hævelse og inflammation omkring bidsåret. 

Søg hjælp hurtigt, hvis slangen bidder

Heldigvis er Japan et land, som effektivt behandler slangebid. Der er blevet indført en regional referencestandard for alle Mamushi-modgifte i henholdsvis Korea, Kina og Japan, hvilket sikrer kvalitetskontrol af modgiftene

Gennem årene er dødsraten blandt patienter indlagt med slangebid derfor faldet til kun 0,2 procent. Det handler således om at søge hjælp så hurtigt som muligt, hvis uheldet er ude!

habu slange japan gift

Udover et ekstremt smertefuldt bid kan Habu-slangens (Protobothrops flavoviridis) nådesløse gift ødelægge de røde blodceller og nedbryde muskelfibre. (Foto: U. S. Marine Corps)

Hvis du er interesseret i at vide mere om japanske slanger, kan du læse om danske Lottes møde med den japanske Mamushi, som både førte til en hospitalsindlæggelse og effekter, der kunne mærkes mere end ét år efter biddet. 

Følg desuden med i næste artikel, når vi tager et kig på Sydafrika, som er hjemstedet for blandt andet den frygtede sorte mamba.

LÆS OGSÅ: Feriens farligste slanger: Sydøstasien

LÆS OGSÅ: Hvilken slange er den farligste i verden?

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk