Fem bøger fra middelalderen, du sagtens kan læse i dag
Grundforskning du kan bruge: Professor Lars Boje Mortensen giver fem bud på bøger fra middelalderen, du bør læse, og som du sagtens kan få fat i på nettet eller biblioteket.
Middelalderbøger læs middelalder bøger bog

De har hundredvis af år bag sig, men er stadig læsværdige. Få fem bud på gode bøger fra Middelalderen. (Foto: Wikimedia)

Hvad skal vi med grundforskning?


Videnskab.dk tager dig med helt ind i maskinrummet af grundforskningen og finder ud af:

  • hvad skattekronerne går til,
  • hvilke projekter der bliver lavet,
  • hvem der står bag, og
  • hvad vi historisk set har fået ud af grundforskning.

Blodige krige, torturerende tyranner, dødelig pest er nogle af de ord, der hører middelalderen til – men middelalderen var meget mere end det.

Videnskabs.dk's serie om grundforskning er kommet vidt omkring; lige fra DNA-reperation over kvantemekanik og til Middelalderlitteratur. Og selvom grundforskning kan lyde temmelig abstrakt, kan man sagtens få noget konkret ud af den.

De gamle middelalderskrifter har stadig værdi i dag, og her får du professor på Center for Middelalderlitteratur på Syddansk Universitet Lars Bo Mortensens fem bud på bøger fra middelalderen, du stadig sagtens kan læse.

Duens Halsbånd af Ibn Hazm, også kendt som 'Om Kærligheden og de Elskende'. En teoretisk traktat om kærligheden. Skrevet på arabisk ved det blomstrende og frisindede muslimske hof i Cordoba omkring 1020. Læs den på engelsk her.

Det Nye Liv af Dante Alighieri, skrevet cirka 1295 i Firenze. Dette er Dantes første værk. Et utroligt halv-selvbiografisk dokument på italiensk om poetisk kærlighed og om kærlighed til poesi. Storslået oversættelse af Johannes Dam. Den er lettere læst end 'Den Guddommelige Komedie'.

Chronographia af Michael Psellos. En fantastisk, og på mange måder moderne, krønike, skrevet om de byzantinske kejsere af en hof-insider omkring 1060. Oversat fra græsk til svensk som 'Bysantinska porträtt' og til engelsk som 'Fourteen Byzantine Rulers'.

Beowulfkvadet

Den første side af Beowulfkvadet. (Foto: Wikimedia Commons)

Beowulf. Et anonymt episk digt om krigerhelte og uhyrer på angelsaksisk, komponeret i 800- eller 900-tallet og skrevet ned omkring 1000 i England. Digtet foregår i det mytiske Lejre i Danmark.

Rejse til Mongoliet. En rapport skrevet i cirka 1255 på latin af franciskanermunken Rubruck, som tog den lange og farefulde tur til Möngke Khans hof i Karakorum. Rejsen ligger nogle årtier før Marco Polo, og skildringen af silkevejen og af mongolerne er enestående.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.