Skønlitteratur gør dig klogere på dig selv
En tyk roman må gerne være sjov at læse. Men hvorfor provokerer, forfører og uddanner litteraturen dig også?

Skønlitteraturen kan gøre os klogere på den tid og det samfund, vi lever i! Det mener professor i europæisk litteratur ved SDU Peter Simonsen, som netop har afsluttet et stort forskningsprojekt om emnet. (Video: syddanskuniversitet)

Skønlitteraturen kan gøre os klogere på den tid og det samfund, vi lever i! Det mener professor i europæisk litteratur ved SDU Peter Simonsen, som netop har afsluttet et stort forskningsprojekt om emnet. (Video: syddanskuniversitet)

Du læner dig tilbage i lænestolen og sætter dig godt til rette med en kop te i den ene hånd og din bog i den anden.

Nu er det endelig tid til en rolig hyggestund efter en lang og travl dag!

Hurtigt er du i fuld gang med opfinde dit eget univers fyldt med levende billeder, som du selv har skabt.

Bøger har nemlig en helt særlig evne til at skabe en stemning af noget personligt og enestående for enhver, der smækker benene op på sofabordet for at fordybe sig i en fantastisk fortælling. 

Bøger giver os tilmed en unik mulighed for selv at digte med - men skønlitteraturen kan rent faktisk meget mere end det.

Skønlitteratur diagnosticerer samfundet

Forskning i ny dansk litteratur viser nemlig, at mange af nutidens forfattere også præsenterer deres læsere for beskrivelser af nutidens samfund som det opleves her og nu af bøgernes forskellige karakterer og hovedpersoner.

Et eksempel er blandt andet ifølge professor, ph.d. på institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet (SDU), Peter Simonsen, den moderne danske velfærdsstat, der hyppigt beskrives med dets goder og mangler:

»Det jeg har fundet ud af er, at meget dansk ny litteratur forholder sig til tilværelsen i velfærdsstaten på godt og på ondt og typisk lidt af hvert. At der både er gode aspekter af velfærdsstaten og nogle konsekvenser,« fortæller Peter Simonsen.

Skønlitteratur kommer ifølge Peter Simonsen med andre ord det eget bud på en samfundsdiagnose af, hvem vi er som mennesker og som enkeltindivider på et givent sted.

Se blot videoen herover fra SDU, hvor Peter Simonsen forklarer, hvordan det kommer til udtryk i nutidens danske skønlitteratur. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk