Fedme kan ødelægge ryg, nakke og skuldre
Fede mennesker har stor risiko for at få kroniske smerter i ryg, nakke og skuldre. Motion holder risikoen nede, viser nyt kæmpestudium fra bl.a. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Hvis stærkt overvægtige - fede - mennesker gerne vil undgå problemer med lænd, skulder eller nakke, er der heldigvis en vej at gå: Dyrk motion i mindst en time om uge. Det forebygger. (Foto: Colourbox)

Hvis stærkt overvægtige - fede - mennesker gerne vil undgå problemer med lænd, skulder eller nakke, er der heldigvis en vej at gå: Dyrk motion i mindst en time om uge. Det forebygger. (Foto: Colourbox)

Flere og flere bliver fede, og det kommer efter al sandsynlighed til at sætte sig spor i omfanget af alvorlige problemer med ryggen, nakken og skuldrene.

En nærmest gigantisk studie på 30.000 raske mennesker fra Norge viser, at fede mennesker har 20 procent større risiko for at udvikle kroniske smerter i lænden eller området omkring skuldrene. Risikoen er størst hos fede, som ikke dyrker motion.

Konklusionerne lyder måske ikke så overraskende, men det er faktisk første gang, at sammenhængen er set så åbenlys, som det er tilfældet i en ny artikel, der bliver offentliggjort i det anerkendte tidsskrift American Journal of Epidemiology.

Høj BMI og mangel på motion er slem kombination

»Det her er noget, der virkelig rykker, for der er så mange personer med i undersøgelsen, at vi har kunnet lave solide analyser helt ned i undergrupper, og der er ingen tvivl om, at høj BMI og fysisk inaktivitet i fritiden giver en stærkt forhøjet risiko for udvikling af kroniske smerter,« fortæller Andreas Holtermann, ph.d. og seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

»Det er en meget vigtig pointe, at ingen af de fede mennesker havde problemer med ryg, nakke og skuldre, da undersøgelsen startede, og det er én af grundene til, at vi som de første har kunnet vise en så tydelig sammenhæng mellem fedme og udviklingen af muskelskeletbesvær,« tilføjer forskeren.

Fede mennesker bør dyrke motion en time om ugen

Et andet vigtigt fund i undersøgelsen er, at fede mennesker af begge køn nedsætter risikoen »betydeligt« for kroniske smerter, hvis de sørger for at få pulsen op mindst en time om ugen.

Fakta

Med inspiration fra WHO kalder forskerne mennesker overvægtige, hvis de har et BMI på mellem 25 og 30. ’Fede’ har et BMI på over 30.

Kroniske smerter er defineret som smerter, der varer i tre sammenhængende måneder eller mere inden for det seneste år.

»Hvis du er overvægtig og vil undgå smerter i ryg, nakke og skuldrer, så lønner det sig virkelig at dyrke regelmæssig motion i fritiden. I undersøgelsen hjælper træning ved ’moderat intensitet’; det kunne måske være at svømme eller at småløbe, men det er mere end at gå en tur ned til supermarkedet,« fortæller Andreas Holtermann.

Fedmeepidemi vil skabe flere problemer

Forskerne har fulgt deltagerne over en periode på 10 år via spørgeskemaer og lægeundersøgelser, men har ikke bedt dem om at ændre vaner inden for f.eks. kost eller motion. Det gør det svært at sige noget sikkert om, f.eks. hvilken motion der virker bedst, eller om det gavner at lægge kosten om på en særlig måde.

»Men det er uden tvivl velbegrundet, at samfundet planlægger efter og anbefaler folk at undgå overvægt og være fysisk aktive i fritiden. Det er specielt vigtigt at få overvægtige til at træne, for det er jo bekymrende for både individ og samfund, at vi kan forvente, at flere og flere vil få problemer med muskelskeletsmerter, i takt med at andelen af fede mennesker øges,« bemærker Andreas Holtermann.

Resultater gælder også for danskere

Andreas Holtermann er sammen med kollegerne Tom Ivar Lund Nilsen og Paul J. Mork fra Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet i Trondheim dykket ned i et materiale, der omfatter lidt over 100.000 nordmænd på over 20 år fra Nord-Trøndelag i Norge – blandt forskere kendt som ’The Nord-Trøndelag Health Study’, HUNT.

Forskeren regner kraftigt med, at resultaterne også gælder alle mulige andre steder end lige i Norge.

»Det ville overraske mig meget, hvis relationen mellem overvægt, fysisk træning og muskelskeletsmerter var anderledes i Danmark – og artiklen bliver jo også bragt i ét af USA’s bedste sundhedstidsskrifter, fordi der er al mulig grund til at tro, at fundene også siger noget om mennesker andre steder,« siger Andreas Holtermann.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk