Et koldt brusebad om morgenen er ikke ligefrem den mest behagelige måde at starte dagen på.
Alligevel skruer mange af os helt op for det kolde vand i jagten på de mange påståede sundhedsmæssige fordele, både fysiske og mentale.
Kolde brusebade blev først anbefalet af helbredsmæssige årsager i det tidlige 19. århundrede, da læger designede dem til brug på asyl- og fængselsfanger for at ‘afkøle varme, betændte hjerner og indgyde frygt for at tæmme heftige viljer’.
I midten af det 19. århundrede indså victorianerne, at brusebadene havde andre anvendelsesmuligheder, nemlig at vaske folk – og at det var bedre, hvis vandet var varmt.
Så brusebadet gik fra at være en anordning brugt til at påføre ubehageligheder i halvanden time til meget behagelig oplevelse, der varede omkring fem minutter.
Alligevel forsvandt de kolde brusebade aldrig helt, og de ser endda ud til at nyde noget af en genopblomstring – især blandt innovatørerne i Silicon Valley.
Hvad siger forskningen?
Et stort studie fra Holland viser, at personer, der tog et koldt brusebad, var mindre tilbøjelige til at tage fri fra arbejde på grund af sygdom end personer, der tog et varmt brusebad.
Mere end 3.000 deltagere blev inddelt i fire grupper og bedt om at tage et varmt brusebad hver dag.
- Gruppe 1 blev bedt om at afslutte badet med 30 sekunder koldt vand
- Gruppe 2 blev bedt om at afslutte badet med 60 sekunder koldt vand
- Gruppe 3 blev bedt om at afslutte badet med 90 sekunder koldt vand.
- Kontrolgruppen nød et varmt brusebad fra ende til anden.
Deltagerne blev bedt om at følge disse regulativer i en måned – dog fortsatte 64 procent med koldtvandsregimet, fordi de holdt så meget af det.
Efter en tre måneders opfølgningsperiode fandt forskerne, at de grupper, der badede i koldt vand, havde reduceret deres selvanmeldte sygefravær på arbejdspladsen med 29 procent.
Interessant nok havde varigheden af det kolde bad ikke effekt på sygefraværet.
Kan afværge sygdom
Årsagen til, at en kold tur under brusehovedet kan afværge sygdom, er ikke entydig, men en del studier indikerer, at det muligvis har noget at gøre med at styrke immunsystemet.
Et studie fra Tjekkiet viser, at når ‘atletiske unge mænd’ opholdt sig i koldt vand tre gange om ugen i seks uger, fik deres immunsystem et lille boost.
Der er dog behov for flere og større studier for at bekræfte disse resultater.
Koldt vand ser også ud til at aktivere det sympatiske nervesystem, den del af nervesystemet, der styrer det, som i daglig tale kaldes vores ‘kæmp eller flygt’-respons (‘fight or flight‘ – en automatisk fysiologisk reaktion på en hændelse, der opfattes som farlig, stressende eller skræmmende).
Kan forbedre cirkulationen
Når dette respons er aktiveret, som eksempelvis under det kolde vand i brusebadet, stiger mængden af hormonet noradrenalin i kroppen.
Det er højst sandsynligt årsag til den stigning i hjertefrekvens og blodtryk, der kan observeres, når folk opholder sig i koldt vand, som er forbundet med de foreslåede sundhedsfordele.
Koldt vand har også vist sig at forbedre cirkulationen. Når vi opholder os i koldt vand, nedsættes blodgennemstrømning til huden.
Nu skal kroppen holde sig selv varm, og så stiger blodgennemstrømningen til hudens overflade.
En del forskere mener, at det kan forbedre cirkulationen. Et studie, der så på ophold i koldt vand efter træning, viste, at blodgennemstrømningen til og fra musklerne blev forbedret på fire uger.
\ Om Forskerzonen
Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.
Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra vores partnere: Lundbeckfonden, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og Syddansk Universitet.
Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af partnerne. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.
Kan hjælpe os med vægttab
Evidens indikerer også, at et koldt brusebad kan hjælpe os med at tabe os.
Et studie viser, at ophold i koldt vand ved 14 ℃ øgede stofskiftet med 350 procent.
Stofskiftet (metabolisme) er den proces, hvor igennem kroppen omdanner det, vi spiser, til energi, så lidt groft sagt er et højere stofskifte lig med mere forbrændt energi.
Ud over de fysiske fordele kan kolde brusebade også gøre mental gavn.
Det menes at ophold i koldt vand øger vores mentale årvågenhed som følge af den tidligere nævnte ‘kæmp eller flygt’-respons.
Hos ældre voksne har koldt vand påført ansigt og hals vist sig at forbedre hjernens funktioner.
Kan lindre symptomer på depression
Et koldt brusebad kan også hjælpe med at lindre symptomer på depression.
En foreslået mekanisme er, at et koldt brusebad sender et overvældende antal elektriske impulser fra perifere nerveender til hjernen som følge af den høje tæthed af kuldereceptorer i huden, hvilket kan have en anti-depressiv effekt.
Der er altså en hel del evidens for, at ophold i koldt vand eller et koldt brusebad er godt for helbredet – også selvom årsagerne stadig er lidt uklare.
Men før du begynder at skrue for op den kolde hane i brusebadet, skal du vide, at der også er nogle risici ved et koldt brusebad.
Da kroppen reagerer på pludseligt at blive ramt af koldt vand med chok, kan det være farligt for mennesker med hjertesygdomme. Det kan fremkalde et hjerteanfald eller uregelmæssigheder i hjerterytmen.
Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.
\ Læs mere
\ Kilder
- Lindsay Bottoms’ profil (University of Hertfordshire, England)
- “Showers: from a violent treatment to an agent of cleansing”, History of Psychiatry (2018). DOI: 10.1177/0957154X18801766
- “The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial”, PLOS One (2016). DOI: 10.1371/journal.pone.0161749
- “Immune system of cold-exposed and cold-adapted humans”, European Journal of Applied Physiology (1996). DOI: 10.1007/BF00242274
- “Human physiological responses to immersion into water of different temperatures”, European Journal of Applied Physiology (2000). DOI: 10.1007/s004210050065
- “Skeletal Muscle Microvascular Adaptations Following Regular Cold Water Immersion”, International Journal of Sports Medicine (2020). DOI: 10.1055/a-1044-2397
- “Changes of laboratory markers of cognitive brain function by thermostimuli in the elderly”, Archives of Physical Medicine and Rehabilitation (1999). DOI: 10.1016/s0003-9993(99)90176-4
- “Cold water immersion: kill or cure?”, Experimental Physiology (2017). DOI: 10.1113/EP086283