Et enkelt glas alkohol øger din risiko for at komme til skade
Ny svensk doktorafhandling viser, at risikoen for at komme til skade stiger, selvom man kun har fået et enkelt glas. Dansk forsker mener, det er svært at bevise direkte.

Der skal ikke meget mere end et enkelt glas til at øge risikoen for at komme til skade betragteligt. (Foto: Colourbox)

Der skal ikke meget mere end et enkelt glas til at øge risikoen for at komme til skade betragteligt. (Foto: Colourbox)

Du behøver ikke drikke hjernen ud for at risikere at komme galt af sted. Det er nok med et enkelt glas.

De fleste alkoholrelaterede skader forekommer nemlig efter kun et enkelt eller få glas, viser en ny svensk doktorafhandling.

Hvad enten det er voldsepisoder, eller et hændeligt uheld som at snuble eller styrte på cyklen, behøver man slet ikke bunde eller drikke igennem for at komme til skade; moderate mængder kan også være farlige.

Weekend-boom

Sammenhængen mellem alkohol og skader er blevet undersøgt af sociologen Hervé Kuendig, i hans doktorafhandling ved det svenske medicinske universitet Karolinska Instituttet.

Han er kommet frem til, at risikoen for at komme til skade steg efter indtag af selv små mængder alkohol. I de fleste af de tilfælde, hvor alkohol blev bedømt til at være årsag til skaden, havde den tilskadekomne kun drukket en smule. Men skadesrisikoen steg i takt med den indtagne mængde alkohol.

Resultaterne viser, at en fjerdedel af de behandlede skader var sket efter at patienten havde drukket alkohol. Men de var ujævnt fordelt over tid: Over 80 procent af skader opstået på lørdag og fredag aftner var alkoholrelaterede.

Usikre årsagsforhold

Studiet er foretaget i Schweiz, hvor Hervé Kuendig har interviewet patienter ved en skadestue, der blev behandlet efter vold eller uheld.

Fakta

VIDSTE DU

I Danmark var alkohol involveret i hvert fjerde trafikdrab i 2003

Alkohol slår 3000 danskere ihjel hvert år. Det er 5 procent eller hver 20. dansker.

Alkoholrelaterede døsfald er fordoblet i løbet af de seneste 20 år.

Danskernes alkoholforbrug koster hvert år samfundet ca. 10 milliarder kr.

Sundhedsvæsnet bruger næsten en milliard kr. hvert år, på at behandle alkoholrelaterede lidelser.

Studiet er bemærkelsesværdigt, fordi der kun er forsket meget lidt i sammenhængen mellem moderat alkoholindtag og skader - i modsætning til den veldokumenterede sammenhæng mellem voldsomt alkoholindtag og skader.

Forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet Jane Tolstrup er positiv overfor resultaterne, men påpeger, at der er svært at bevise nogen direkte sammenhænge, når det gælder små mængder alkohol:

»Det er ufattelig svært at måle effekten af den enkelte genstand. Det kan godt være, der er noget om det, men jeg ville nok være lidt forbeholden mod at sige, at den enkelte genstand øger risikoen for at komme til skade.«

Vigtig for danskerne

Hun mener, undersøgelsen svækkes af, at det ikke lige er til at se, hvilken sammenligningsgruppe Hervé Kuendig har brugt. Men samtidig finder hun undersøgelsen relevant for danskerne:

»Eftersom mange danskere drikker hele tiden, har mange hele tiden lidt alkohol i blodet. Og der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange alkoholpåvirkede, der kommer til skade,« forklarer hun, og giver et eksempel:

»Vi cykler meget i Danmark, og der er en almen opfattelse af, at det må man godt, men man må ikke køre bil. Men der er jo også stor sandsynlighed for at komme til skade, hvis man cykler under påvirkning af alkohol.«

Afhandlingen har fået navnet 'Tomme glas og brækkede knogler; Epidemiologiske studier i alkohol og skader behandlet ved en skadestue i Schweiz'.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.