Du kan blive overfølsom over for smerte
Ny forskning viser, at langvarig smerte i for eksempel knæene kan gøre dit centralnervesystem ekstra følsomt. Derfor kan det stadig gøre ondt, selvom årsagen til smerten er væk.

Fodbold kan give knæskader, som i det værst tænkelige tilfælde kan ende med kroniske smerter. Vores centralnervesystem kan nemlig blive overfølsomt, hvis det bliver udsat for smerte det samme sted over lang tid. (Foto: Colourbox)

Fodbold kan give knæskader, som i det værst tænkelige tilfælde kan ende med kroniske smerter. Vores centralnervesystem kan nemlig blive overfølsomt, hvis det bliver udsat for smerte det samme sted over lang tid. (Foto: Colourbox)

Et dårligt knæ er en af de mest kendte årsager til, at mange danskere har et såkaldt nedsat funktionsniveau.

De kan altså ikke spille fodbold eller gå lange ture med barnebarnet, enten fordi de har pådraget sig en alvorlig akut skade på grønsværen, eller fordi slidgigt har tæret på knæet.

Mange knæpatienter oplever i dag, at deres knæ stadig gør ondt, på trods af at de har været igennem to knæoperationer, som har haft til formål at fjerne smerterne.

Disse patienter kunne ofte være sparet for den sidste af de to operationer.

Ny forskning viser nemlig, at hvis du først har fået langvarig smerte fra for eksempel slidgigt i knæet, så kan du udvikle en overfølsomhed over for smerte, hvis du er uheldig.

Det betyder, at din smerte ofte bliver hængende, selvom kirurgerne fjerner årsagen til smerten. 

»Det er uhyre vigtigt, at vi nu har fundet en mulig årsag til, hvorfor patienter efter to knæoperationer bliver ved med at have ondt. På det her tidspunkt har det ikke nødvendigvis noget med knæet at gøre. Det er nemlig ikke sikkert, at det er knæet, som driver smerten. Det kan være, der er sket en følsomhedsændring i centralnervesystemet,« siger professor på Aalborg Universitet Thomas Graven-Nielsen, som er en af forskerne bag de nye forskningsresultater, som er udkommet i det videnskabelige tidsskrift Pain Med.

Gentagne smerte aktiverer centralnervesystemet

Lang tids gentagne smerte på eller i knæet kan nemlig gøre, at vores centralnervesystem bliver lidt for opmærksomt på eksempelvis ømhed andre steder i kroppen.

Smerter, som vi ikke havde følt som en stor belastning, hvis vi ikke havde fået den oprindelige knæskade.

Thomas Graven-Nielsen og hans kollegaer har lavet to studier for at nå frem til ny viden om smerte-overfølsomhed.

De undersøgte en mekanisme, der er specielt følsom for forandringer i smertesystemet i centralnervesystemet. Forsøgspersonerne blev udsat for gentagende og regelmæssige tryk fra en blodtryksmanchet, som i løbet af 1-2 sekunder blev blæst op, så den kortvarigt strammede om armen. Metoden fremkalder smerter, som gør det muligt for forskerne at vide, at centralnervesystemet nu er aktiveret.

»Hvis man prikker sig selv med en nål mange gange, det samme sted og med samme tryk, så vil smerten stige i intensitet. Det er, fordi hjernen eller rygmarven, også kaldt centralnervesystemet er det sted, som summerer smerten i stedet for de lokale nerver,« fortæller Thomas Graven-Nielsen.

Smerte forandrede centralnervesystemet

Det er uhyre vigtigt, at vi nu har fundet en mulig årsag til, hvorfor patienter efter to knæoperationer bliver ved med at have ondt.

Thomas Graven-Nielsen, Aalborg Universitet

Forskerne brugte i et indledende studie 15 raske forsøgspersoner. Deres centralnervesystem aktiverede forskerne med gentagne smerte og målte derefter, hvor intens denne smerte var. Smerte-oplevelsen blev værre, når det samtidig gjorde ondt i knæet.

»Det viser, at personer med knæsmerte kan få en sensibilisering af smertesystemet, og det forsøg var det første skridt til at forstå, at smerter kan give de her ændringer i centralnervesystemet. Det viser, at der ikke kun var en lokal effekt af smerterne,« siger Thomas Graven-Nielsen.

Smerterne forandrede altså smerte-registreringen langt væk fra de lokale nerver – nemlig i centralnervesystemet.

Langvarige smerter gør patienter mere følsomme

Forskerne lavede endnu en undersøgelse. Her tog de udgangspunkt i knæpatienter, som var blevet opereret for slidgigt. Forsøgsdeltagerne havde haft ondt efter første operation og var derfor blevet genopereret. 20 af dem havde ikke længere smerter.

De sidste 20 havde den anden operation ikke hjulpet på, og de oplevede stadig smerter.

Begge grupper blev udspurgt om deres oplevelse af smerte. Den heldige gruppe, hvor smerterne var forsvundet efter operation, vurderede, at smerterne efter gentagne påvirkninger på underbenet (temporal summation af smerte) ikke var lige så intense, som den mindre heldige gruppe. Havde man stadig ondt i knæet, så gjorde alting altså mere ondt.

Forskerne brugte også den førnævnte metode til at aktivere centralnervesystemet. Og patienterne med fortsatte knæsmerter var også langt mere følsomme over for smerte andre steder i kroppen.

Det betyder, at den anden operation med stor sandsynlighed ikke havde kunnet gøre nogen forskel for disse patienter. Patienterne var sandsynligvis allerede blevet overfølsomme over for smerte.

Nye smerter kan vedligeholde overfølsomhed

Thomas Graven-Nielsen siger, at den nye viden måske kan resultere i, at vi i fremtiden kan screene patienter med kroniske smerter for at se, om det overhovedet hjælper at operere en mulig årsag til smerten væk.

»Hvis man har en patient, der er blevet overfølsom over for smerte, så kan det være, at patienten ikke skal genopereres efter den første operation. Enten fordi overfølsomheden kan forklare det, eller fordi operationen gør, at man får endnu flere smerte-stimuleringer, som kan vedligeholde smerteoverfølsomhedsændringen,« siger professoren.

Forskerne ved endnu ikke, om det smerte-overfølsomme centralnervesystem er en permanent tilstand, eller om det kan bedres i det lange løb. De ved heller ikke, hvorfor nogle udvikler overfølsomheden og andre ikke gør det.

Men man ved, at yderligere smerter efter eksempelvis en operation kan vedligeholde overfølsomheden, hvis man er så uheldig at have fået den.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk