Det er IKKE farligt for raske kun at drikke postevand i sommervarmen
Kilde: 
07 august 2018

Skrækhistorier om postevands skadelige virkninger på kroppen har de seneste dage floreret hos flere medier og fået dem til at anbefale, at man udskifter en del af sit drikkevand med eksempelvis juice, sodavand eller saftevand.

Sidenhen er det blevet præciseret, at anbefalingen kun gælder, hvis man er ældre, underernæret eller svækket.

Resten af den danske befolkning kan roligt slukke tørsten i postevand, skriver netmediet TjekDet, der laver faktatjek for Mandag Morgen, og som har endevendt påstanden.   

Sagens kerne er kroppens saltbalance.

Postevand indeholder ikke de salte og mineraler, som kroppen sveder ud i sommervarmen, og hvis du tilhører ovennævnte risikogruppe, kan det være farligt at drikke for meget vand uden samtidig at få erstattet det, som kroppen mister, udover væske. 

Derfor råder overlæge på Medicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus Henrik Ancher Sørensen til, at mennesker i risikogruppen supplerer vandindtaget med andre drikke, der indeholder salte og mineraler - særligt hvis man ikke har appetit til at spise i varmen.

Men rådet gælder altså ikke alle.

Faktisk, skriver TjekDet, er det anden gang i år, at rådet om at holde igen med vandet må præciseres. I begyndelsen af juni gjaldt det en udtalelse fra en overlæge ved akutmodtagelsen på Odense Universitetshospital Michael Hansen-Nord.

»Jeg talte specifikt om ældre patienter, der hverken får noget at spise eller drikke, og hvor væskemangel er en væsentligt del af deres sygdomsbillede,« siger han til TjekDet.

Udtalelser fra flere overlæger, TjekDet har talt med, sammenholdt med Fødevarestyrelsens anbefalinger til væskeindtag skulle gerne fjerne enhver tvivl om, at det skulle være skadeligt for flertallet at drikke postevand:

Kroppen har brug for vand, og helt almindeligt postevand fra hanen er udmærket at indtage.

Er du sund og rask, er der intet farligt i at drikke 2 til 2,5 liter dagligt.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.