Dårlig søvn får din hud til at ældes hurtigere
I et nyt studie har forskere påvist, at huden viser flere tegn på aldring og skal bruge mere tid til at komme sig efter negative påvirkninger såsom UV-stråling, hvis man generelt kæmper med at sove godt om natten.

Mangel på søvn går ikke bare ud over dit gode humør. Nu antyder et nyt studie også, at din hud ældes hurtigere, hvis du har søvnproblemer. (Foto: Colourbox)

Mangel på søvn går ikke bare ud over dit gode humør. Nu antyder et nyt studie også, at din hud ældes hurtigere, hvis du har søvnproblemer. (Foto: Colourbox)

»Skønhed er en holdning. Der findes ingen hemmelighed,« skal den amerikanske kosmetikdronning Estée Lauder engang have sagt.

Men nu, ni år efter, præsenterer forskningsafdelingen i hendes virksomhed resultater, som peger mod, at der netop kan findes et hidtil udokumenteret skønhedstip: Sov godt!

En ny undersøgelse antyder nemlig, at huden hos mennesker, som generelt kæmper med søvnen, har flere tegn på aldring og har brug for mere tid til at komme oven på igen efter påvirkninger fra for eksempel UV-stråling.

Søvnen påvirker hudaldring

Nu kommer det måske ikke som nogen bombe, at en serie rødøjede nætter ikke akkurat får kinderne til at gløde. Men hidtil har ingen taget det på sig at studere sagen ordentligt, skriver forskeren i en pressemeddelelse fra University Hospital Case Medical Center.

Derfor har Elma Baron og hendes kolleger nu undersøgt både søvnen og huden hos 60 damer i alderen fra 30 til 49 år. Halvdelen af dem havde søvnproblemer.

Efter at have kortlagt søvnmængde og –kvalitet og have foretaget flere slags undersøgelser af huden, konkluderede forskerne, at søvnen påvirker hudaldring.

Havde sværere ved at reparere skader

Damerne, som sov dårligt, havde større tendens til aldringstegn som fine linjer, ujævn pigmentering, slaphed og reduceret elasticitet i huden. Der var imidlertid ingen forskel i solrelaterede aldringstegn, som dybe rynker og fregner.

Derimod så det ud til, at hudens evne til at reparere skader også led hos damerne, som havde et skrantende forhold til Ole Lukøje.

Det tog længere tid, før disse damer kom af med rødmen efter en solskoldning. Og efter afrivning af tape gik der ligeledes længere tid, før huden var helt som før.

Sund hud væsentlig del af immunsystemet

Disse resultater er ikke kun nyttig viden for forfængelige folk, mener forskerne.

Huden er en meget vigtig barriere mod mulige farer, som giftstoffer, mikrober og UV-stråling, og en sund hud er en væsentlig del af et fungerende immunsystem.

Og dermed har altså både søvnløse zombier og andre nattevågere fået endnu en bekymring, som kan holde dem oppe til ud på de små timer. Men foreløbig er det måske en god idé at tage resultaterne med et gran salt.

Ét studie af 60 personer er næppe nok til at sige, at konklusionerne er almengyldige, og det er slet ikke umuligt, at andre faktorer viser sig at spille en afgørende rolle både for søvnen og for huden.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk