Dansk forsker: Moderate mængder alkohol er stadig sundt
Et norsk/svensk studie antydede for nylig, at et glas vin om dagen kun gavner de 15 procent af befolkningen, som har et bestemt gen. Dansk forsker mener dog, at studiet er for lille til at ændre anbefalingerne for alkohol.

Et glas rødvin engang imellem er stadig sundt, hvis du vil forebygge hjerte-kar-sygdomme. (Foto: Colourbox)

Et glas rødvin engang imellem er stadig sundt, hvis du vil forebygge hjerte-kar-sygdomme. (Foto: Colourbox)

Et nyt norsk/svensk studie viser, at alkohol i moderate mængder formentlig kun gavner de 15 procent af os, som har et bestemt gen.

Det har du måske læst i artiklen fra vores norske venner hos forskning.no, 'Nedslående nyt: Moderat indtag af alkohol gavner de færreste'.

En dansk forsker melder dog nu, at forskningsresultatet bør tages med et gran salt.

»At foreslå, at det kun er gavnligt for 15 procent af os, er slet ikke foreneligt med de mange andre forskningsresultater, som er lavet rundt om i verden,« siger forskningsleder og seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed, Janne Schurmann Tolstrup.

»Det er et meget lille studie. Det vil sige, at det har meget få deltagere i forhold til de tusindvis af forsøgsdeltagere, som har deltaget i andre studier af alkohols gavnlige effekter,« siger forskeren.

Risikofaktorer fremgår ikke af denne type studie

Det norske studie bygger på data fra 618 forsøgsdeltagere med hjertesygdomme og en kontrolgruppe på 3.000 forsøgsdeltagere. Studiet er et såkaldt case kontrol-studie.

Det er, ifølge Janne Schurmann Tolstrup, en udmærket studieform, når man kigger på genvarians, som forskerne gør i dette tilfælde.

»Men svagheden ved et case kontrol-studie er, at man ikke se på risikofaktorerne for, at en sygdom kan opstå,« siger forskeren.

I case kontrol-studier sammenligner forskere en gruppe syge mennesker med en kontrolgruppe af raske for at finde kvalitative oplysninger om årsagssammenhænge, men risikofaktorer fremgår ikke, fordi forskerne på forhånd har udvalgt en gruppe allerede syge personer som deltagere i studiet.

Lille studie er ikke nok til at ændre anbefalinger

Janne Schurmann Tolstrup synes, studiet er spændende. Men derfra og til at ændre sundhedsanbefalinger på den baggrund - der er langt.

Ændringer af anbefalinger kræver, at der foreligger mange store studier som dokumentation, som en norsk professor også bemærker i artiklen fra forskning.no.

Og det norsk/svenske studie er for lille til at kunne løfte den opgave.

»Det er et interessant fund, men det ændrer ikke vores opfattelse af, at alkohol i moderate mængder kan forebygge hjertesygdomme,« siger Janne Schurmann Tolstrup.

Hun mener dog, at studiet er interessant ny viden, fordi det viser, at folk med et bestemt gen tilsyneladende har en endnu mere gavnlig effekt af moderate mængder alkohol end andre.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.