Forsker: Børn bør så vidt muligt gå barfodede
Det er sundest for fødderne. Vi har brug for at være barfodede for at lære at bevæge os korrekt.
Fod struktur hæl fodballe tæer løb knæ skade stød sko fodtøj absorbere skinneben børn unge opvækst udvikling stødabsorbering

Børn bør så vidt muligt undgå fodtøj for at opbygge en sund fodstruktur. (Foto: Shutterstock)

Børn bør så vidt muligt undgå fodtøj for at opbygge en sund fodstruktur. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

I flere millioner år har mennesket gået barfodet; det er først i de seneste århundreder, at vi er begyndt at gå med sko.

En nylig undersøgelse viser, at brugen af fodtøj ikke er universel blandt unge drenge.

I Tyskland har børn og teenagere sko på det meste af tiden, mens 90 procent af deres sydafrikanske modstykker går barfodede.

Hvis vi ser bort fra den indlysende forskel i vejrforholdene mellem Tyskland og Sydafrika, er det fristende at tro, at det er Sydafrikas lavere økonomiske rangering, som ligger til grund for den manglende brug af fodtøj.

Studie udfordrer forestilling

Men resultatet af vores seneste studie udfordrer dette ræsonnement.

Vi indsamlede informationer om fodtøjsvanerne blandt 714 12 til 16-årige drenge i en velbeslået del af Auckland, New Zealand.

Næsten halvdelen af eleverne (45 procent) tilbragte størstedelen af tiden barfodede.

Mange af de lever, der deltog i undersøgelsen, var endda villige til at løbe distancer på mellem 100 til 3.000 meter på en hård bane uden sko.

Fodens struktur

For mere end 100 år siden blev forskellen mellem personer, der aldrig har gået i sko, og personer, der normalt går med sko, beskrevet.

I et skelsættende studie fra 1905 formanede Phil Hoffman om, at prioriteringen af kundernes mode-ønsker over føddernes sundhed havde ført til udformningen af sko, 'der mere eller mindre maser det forreste af foden'.

Det mest afgørende resultat af en opvækst med sko lader til at være en smalere fod og en lavere svang, hvilket resulterer i et mere koncentreret pres på hælen og fodballen i forbindelse med bevægelse.

Personer, der vokser op barfodede, har bredere fødder samt en mere jævn fordeling af stød mod fodranden og på tværs af tæerne.

Fod struktur hæl fodballe tæer løb knæ skade stød sko fodtøj absorbere skinneben børn unge opvækst udvikling stødabsorbering

Drenge i New Zealand løber barfodede på løbebane. (Foto: Peter Francis/The Conversation)

Naturligt løb

Vi ved faktisk ikke, hvilken effekt det har på udviklingen af bevægelsesevnerne eller risikoen for sportskader at vokse op med sko, men rent logisk skulle man tro, at det er godt at vokse op barfodet.

Hælen er meget følsom over for smerte, hvilket betyder, at vi har en tendens til at undgå at lande på hælen, når vi løber barfodede, for i stedet at overføre stød til midt- og forfoden, så et større overfladeareal kan absorbere stødet.

For at undgå at lande på hælen skal man sikre, at foden ikke er placeret for langt foran kroppen.

Defor løber vi med kortere skridt, når vi løber barfodede.

En kortere skridtlængde betyder, at benet er mindre udstrakt, og derfor løber barfodede løbere med mere bøjede knæ og fødder, der peger mere mod underlaget.

Positionen af leddene betyder, at musklerne omkring knæet er i stand til at styre landingen, og at anklen kan bevæge sig mere springende.

Problemet med fodtøj

Når vi dækker hælen, reducerer vi følelsen af kontakt med underlaget.

Løbesko med stødabsorberende såler gør løberen i stand til at lande på hælen med et strakt knæ.

Det er muligvis derfor, at cirka 75 procent af løberne i dag lander på hælen.

Løb med strakte knæled og lange skridt, hvor foden sættes i jorden langt foran kroppen (såkaldt 'overstride') resulterer i, at stød bliver absorberet gennem hælen, knoglestrukturer og led med mindre assistance fra musklerne.

Det er muligvis også derfor, at de fleste løbeskader sker på strukturer, som ikke er skabt til at absorbere stød (skinneben, fødder og knæ).

Og når løbere løber uden sko, falder de fleste interessant nok tilbage til at lande på midt- og forfod.

Børn og teenagere, der vokser op barfodede det meste af tiden, lader til at være i stand til at løbe stærkt og over lange distancer uden sko.

Prævalensen af smerter i benene blandt de newzealandske elever i vores studie var i den lave ende af, hvad der rapporteres globalt blandt elever på samme alder.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Forsøg så vidt muligt at gå uden sko

Dette fund, kombineret med manglende evidens på at sko afværger skader, betyder, at det er rimeligt at foreslå, at børn bør tilbringe så meget tid som muligt uden sko.

Social acceptabilitet er en barriere i mange vestlige lande, og som resultat har mange voksne, der ikke voksede op barfodede, ikke den nødvendige fodstruktur eller styrke i benene, så de hurtigt kan omstille sig til barfodsaktiviteter.

Det er afgørende, at man gradvist tilvænner sig at gå og løbe barfodet.

Den stigende tilgængelighed af sko, der efterligner fodstrukturen (minimalistsko), og som kun dækker foden og har meget lidt stødabsorbering, kan hjælpe med omstillingen.

Det forbedrede design af disse sko kan desuden også hjælpe til at tackle social acceptabilitet.

Peter Francis hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk