Ældre har brug for mindre søvn
Ældre mennesker behøver 43 minutter mindre nattesøvn end yngre, har britiske forskere fundet frem til. I gennemsnit sov de ældre seks og en halv time hver nat.

Ældre mennesker har brug for mindre søvn, end yngre, viser nye undersøgelser. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

Ældre mennesker har brug for mindre søvn, end yngre, viser nye undersøgelser. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

Britiske forskere fra University of Surrey har målt, hvor længe raske unge, midaldrende og ældre mennesker uden søvnforstyrrelser sover om natten. Forskerne brugte såkaldt polysomnografi, hvor aktiviteten i blandt andet hjerne, hjerte, øjne og muskler bliver målt med elektroder.

Resultaterne viste, at de ældre sov 20 minutter mindre end de midaldrende, og at de midaldrende sov 23 minutter mindre end de yngre, ifølge en pressemeddelelse fra tidsskriftet SLEEP, hvor resultaterne publiceres.

Kvaliteten af søvnen ændrede sig også med alderen. De ældre forsøgspersoner vågnede oftere om natten, og tilbragte kortere tid i såkaldt non-REM-søvn.

Dette er den dybe, relativt drømmeløse søvn, som er karakteriseret ved langsomme hjernebølger, og som er nødvendig for at føle sig udhvilet.

Behøver mindre søvn

Alligevel var de ældre forsøgspersoner mindre søvnige om dagen end de yngre. Det skyldes ikke, at ældre er ufølsomme overfor reduceret nattesøvn, ifølge forskerne. De gjorde nemlig også forsøg med at afbryde nattesøvnen.

Så reagerede de ældre på samme måde som de yngre, nemlig ved at sove mere om dagen og ved at indhente det, med længere perioder af dyb søvn næste nat.

Forskerne er usikre på, hvorfor ældre behøver mindre søvn. Det kan skyldes ændringer i mængden af kønshormoner eller forandringer i hjernen. Desuden blev søvnigheden om aftenen ikke målt, hedder det i pressemeddelelsen.

Sover lige så meget som yngre

»Der har været en hel del undersøgelser, som viser, at ældre sover omtrent lige så meget som yngre, hvis man måler over et 24-timers tidsrum,« siger Bjørn Bjorvatn til forskning.no. Han er professor ved Institut for samfundsmedicinske fag ved Universitetet i Bergen i Norge.

»Mange ældre tager sig en eftermiddagslur, og dette gør den totale søvnmængden lige stor. Men selv om søvnmængden er uændret, bliver kvaliteten af søvnen dårligere med årene,« siger Bjorvatn.

Han understreger, at dårligere søvnkvalitet hos ældre ikke kan kompenseres ved blot at sove længere.

»Undgå at sove for meget om dagen. Så får du en bedre nattesøvn,« det er det generelle råd som Bjorvatn vil give til ældre med søvnproblemer.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk