Ældre har brug for mindre søvn
Ældre mennesker behøver 43 minutter mindre nattesøvn end yngre, har britiske forskere fundet frem til. I gennemsnit sov de ældre seks og en halv time hver nat.

Ældre mennesker har brug for mindre søvn, end yngre, viser nye undersøgelser. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

Ældre mennesker har brug for mindre søvn, end yngre, viser nye undersøgelser. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

Britiske forskere fra University of Surrey har målt, hvor længe raske unge, midaldrende og ældre mennesker uden søvnforstyrrelser sover om natten. Forskerne brugte såkaldt polysomnografi, hvor aktiviteten i blandt andet hjerne, hjerte, øjne og muskler bliver målt med elektroder.

Resultaterne viste, at de ældre sov 20 minutter mindre end de midaldrende, og at de midaldrende sov 23 minutter mindre end de yngre, ifølge en pressemeddelelse fra tidsskriftet SLEEP, hvor resultaterne publiceres.

Kvaliteten af søvnen ændrede sig også med alderen. De ældre forsøgspersoner vågnede oftere om natten, og tilbragte kortere tid i såkaldt non-REM-søvn.

Dette er den dybe, relativt drømmeløse søvn, som er karakteriseret ved langsomme hjernebølger, og som er nødvendig for at føle sig udhvilet.

Behøver mindre søvn

Alligevel var de ældre forsøgspersoner mindre søvnige om dagen end de yngre. Det skyldes ikke, at ældre er ufølsomme overfor reduceret nattesøvn, ifølge forskerne. De gjorde nemlig også forsøg med at afbryde nattesøvnen.

Så reagerede de ældre på samme måde som de yngre, nemlig ved at sove mere om dagen og ved at indhente det, med længere perioder af dyb søvn næste nat.

Forskerne er usikre på, hvorfor ældre behøver mindre søvn. Det kan skyldes ændringer i mængden af kønshormoner eller forandringer i hjernen. Desuden blev søvnigheden om aftenen ikke målt, hedder det i pressemeddelelsen.

Sover lige så meget som yngre

»Der har været en hel del undersøgelser, som viser, at ældre sover omtrent lige så meget som yngre, hvis man måler over et 24-timers tidsrum,« siger Bjørn Bjorvatn til forskning.no. Han er professor ved Institut for samfundsmedicinske fag ved Universitetet i Bergen i Norge.

»Mange ældre tager sig en eftermiddagslur, og dette gør den totale søvnmængden lige stor. Men selv om søvnmængden er uændret, bliver kvaliteten af søvnen dårligere med årene,« siger Bjorvatn.

Han understreger, at dårligere søvnkvalitet hos ældre ikke kan kompenseres ved blot at sove længere.

»Undgå at sove for meget om dagen. Så får du en bedre nattesøvn,« det er det generelle råd som Bjorvatn vil give til ældre med søvnproblemer.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.