Britiske forskere fra University of Surrey har målt, hvor længe raske unge, midaldrende og ældre mennesker uden søvnforstyrrelser sover om natten. Forskerne brugte såkaldt polysomnografi, hvor aktiviteten i blandt andet hjerne, hjerte, øjne og muskler bliver målt med elektroder.
Resultaterne viste, at de ældre sov 20 minutter mindre end de midaldrende, og at de midaldrende sov 23 minutter mindre end de yngre, ifølge en pressemeddelelse fra tidsskriftet SLEEP, hvor resultaterne publiceres.
Kvaliteten af søvnen ændrede sig også med alderen. De ældre forsøgspersoner vågnede oftere om natten, og tilbragte kortere tid i såkaldt non-REM-søvn.
Dette er den dybe, relativt drømmeløse søvn, som er karakteriseret ved langsomme hjernebølger, og som er nødvendig for at føle sig udhvilet.
Behøver mindre søvn
Alligevel var de ældre forsøgspersoner mindre søvnige om dagen end de yngre. Det skyldes ikke, at ældre er ufølsomme overfor reduceret nattesøvn, ifølge forskerne. De gjorde nemlig også forsøg med at afbryde nattesøvnen.
Så reagerede de ældre på samme måde som de yngre, nemlig ved at sove mere om dagen og ved at indhente det, med længere perioder af dyb søvn næste nat.
Forskerne er usikre på, hvorfor ældre behøver mindre søvn. Det kan skyldes ændringer i mængden af kønshormoner eller forandringer i hjernen. Desuden blev søvnigheden om aftenen ikke målt, hedder det i pressemeddelelsen.
Sover lige så meget som yngre
»Der har været en hel del undersøgelser, som viser, at ældre sover omtrent lige så meget som yngre, hvis man måler over et 24-timers tidsrum,« siger Bjørn Bjorvatn til forskning.no. Han er professor ved Institut for samfundsmedicinske fag ved Universitetet i Bergen i Norge.
»Mange ældre tager sig en eftermiddagslur, og dette gør den totale søvnmængden lige stor. Men selv om søvnmængden er uændret, bliver kvaliteten af søvnen dårligere med årene,« siger Bjorvatn.
Han understreger, at dårligere søvnkvalitet hos ældre ikke kan kompenseres ved blot at sove længere.
»Undgå at sove for meget om dagen. Så får du en bedre nattesøvn,« det er det generelle råd som Bjorvatn vil give til ældre med søvnproblemer.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov