Aber på druk får hjerneskader
Unge aber, som fik serveret alkohol hver dag i næsten et år, fik massive skader på deres hukommelsescenter, viser ny forskning. Danske hjerneeksperter frygter, at unge mennesker med et stort alkoholforbrug bliver ramt af tilsvarende hjerneskader.

Unge rhesusaber, som dagligt drak sig berusede i en cocktail med citrussmag, fik massive skader på deres hukommelsescenter i hjernen, viser ny forskning.

Unge rhesusaber, som dagligt drak sig berusede i en cocktail med citrussmag, fik massive skader på deres hukommelsescenter i hjernen, viser ny forskning.

Det er ikke nogen nyhed, at teenagere og unge voksne i Danmark drikker meget og især i weekenderne.

Et af de seneste påfund er posefester i Midtjylland, hvor teenagere helt ned til 14-15 årsalderen må tage deres egen pose fuld af sprut og øl med til halfester. Mange hjerneeksperter er bekymrede for, hvad den tunge druk kan få af konsekvenser for de unge mennesker, der bærer rundt på umodne hjerner, som stadig er under udvikling.

Men nu får de syn for sagen hos vores nærmeste slægtning, aben.

Ægte abefest med happy hour

For i dag offentliggøres det i det anerkendte videnskabelige tidsskrift, Proceedings of the National Academy of Sciences, hvad 11 måneders druk med alkohol ad libitum i en time om dagen gjorde ved fire unge rhesusabers hjerne og helt specifikt deres hukommelsescenter, hippocampus.

Alkoholpåvirkningen fik hukommelsescenteret til at svinde ind. Dels ved at hæmme hjernens neurale stamceller, som skulle danne nye nerveceller (neuroner) i den udviklende hjerne og dels ved at skade forbindelserne mellem de eksisterende neuroner.

Uden forbindelser kan neuronerne ikke kommunikere med hinanden og giver udslag i en reduceret mental kapacitet.

Billedet forestiller et tværsnit af hippocampus, hukommelsescenteret, hos en af forsøgsaberne. Cellen, der skiller sig ud ved ikke at være blå og har andre farver, er en stamcelle, som aktivt er ved at dele sig. Forskningsresultaterne viser, at alkohol påvirker delingen af stamceller, og det går ud over forsyningen af nye nerveceller til hippocampus (Foto: Chitra D. Mandyam)

»Det er en fantastisk god undersøgelse, som hjælper til med at tegne et mere fuldkomment billede af, hvordan alkohol skader den ungdommelige hjerne,« siger professor Milena Penkowa, der er dr. med og ph.d. fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og fortsætter:

»Og da aber er menneskers nærmeste slægtninge, er det meget sandsynligt, at unge mennesker med et stort og vedvarende alkoholforbrug får den samme type hjerneskade. Skader på stamceller i hippocampus kan få betydning for blandt andet indlæring og hukommelse.«

Aber med høj promille

Det er amerikanske forskere fra 'The Scripps Research Institute i Californien', som har gennemført det 11 måneder lange forsøg med syv rhesusaber med en alder på 4-5 år. Det svarer alders- og udviklingsmæssigt til unge mennesker i teenagealderen.

Fire af aberne fik serveret en daglig alkoholisk drink med citrussmag, mens de tre andre kontrolaber fik serveret den samme drink uden alkohol i den 11 måneder lange periode. Aberne havde adgang til at drikke en time om dagen, og de fire aber, som var forsynet med den ægte vare, drak, til de blev berusede.

Blodprøver afslørede blandt andet, at de havde så høj en promille, at de overskred den tilladelige grænse for at kunne køre en bil i vores verden. Alkoholmængden var afstemt således, at den svarede til den mængde alkohol, som unge mennesker sætter til livs, hvis de gik på hårde drukture hver weekend.

Daglig cocktail giver hjernesvind

To måneder efter den sidste drink blev de syv forsøgsaber aflivet under bedøvelse, og hjernerne blev analyseret til mindste detalje med forskellige analysemetoder i laboratoriet.

Undersøgelsen tegner et mere fuldkomment billede af, hvordan alkohol skader den ungdommelige hjerne.

p> -Milena Penkowa

Analyserne afslørede som sagt, at alkoholen beskadigede hjernens stamceller, som er helt centrale for, at hukommelsescenteret udvikler sig rigtigt og blandt andet bliver udstyret med det rette antal hjerneceller.

»Hippocampus er en meget plastisk del af hjernen. Det vil sige, når vi lærer noget nyt såsom at hoppe over en barre i atletik eller tilegner os et nyt sprog, så vokser den,« siger Milena Penkowa og fortsætter:

»Omvendt hvis man vælger at være inaktiv, uudfordret og blot bruger tiden på at kigge ud ad vinduet, skrumper hjernens hukommelsescenter ind. Hvis abeforsøget kan overføres direkte til mennesker, betyder det, at teenagere med et meget stort alkoholforbrug speeder den destruktive proces op.«

De ellers opsigtsvækkende resultater på rhesusaberne kommer som sådan ikke bag på Milena Penkowa.

Hun henviser blandt andet til en undersøgelse, som blev offentliggjort i februar måned i det videnskabelige tidsskrift Alcohol. Her afslørede obduktioner af døde mennesker, at dem som havde haft et højt, vedvarende alkoholforbrug gennem livet havde et hukommelsescenter, som var skrumpet ind i forhold til det, som man fandt hos ikke-alkoholiserede personer.

»I den undersøgelse kunne man ikke udelukke, at der også var nogle andre faktorer end alkohol, som havde spillet ind. Men i det aktuelle, kontrollerede forsøg på aber kunne man specifikt påvise de hjerneskader og den degeneration, som alkoholen forårsagede,« siger Milena Penkowa.

»Besynderlig alkoholpolitik«

Det er et stort problem, at de unge drikker så meget, når den nye undersøgelse så klart dokumenterer, at hukommelsescenteret står af på det.

p> -Jakob Ulrichsen

Milena Penkowa undrer sig over, at der er så fri adgang til alkohol, og at lavalderen for at købe alkohol er 16 år.

»Teenageårene udgør en relativt sårbar periode i forhold til hjernens endelige udvikling og modning, og det er et tidspunkt, hvor mange biologiske brikker skal falde på plads. Og det er præcis i denne periode, at de unge eksperimenterer mest med store mængder alkohol, hvilket kan trække udviklingen af hjernevævet i den forkerte retning,« siger Milena Penkowa.

Overlæge og speciallæge i psykiatri Jakob Ulrichsen fra Ulrichsens klinik bakker det synspunkt op og kalder den danske drukkultur for bekymrende.

»Det er et stort problem, at de unge drikker så meget, når den nye undersøgelse så klart dokumenterer, at hukommelsescenteret står af på det. Det understreger, at alkohol er en cellegift for hjernen,« siger Jakob Ulrichsen.

Går udover IQ og dømmekraft

At massive drukture går ud over hjernens funktion hos unge mennesker er ifølge Milena Penkowa allerede kendt. Studier har for eksempel vist, at et vedvarende overforbrug af alkohol kan gå udover de unges intellekt, dømmekraft og sunde fornuft.

»I funktionelle studier på forsøgsdyr har man observeret, at der er en klar sammenhæng mellem de alkohol-betingede skader, som man se på hjernen med et mikroskop og den adfærd, som forsøgsdyret udviser,« siger Milena Penkowa.

»Med andre ord har alkohol nogle effekter på aber, som minder om dem, der ses hos alkoholpåvirkede mennesker.«

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk