Voldsom vækst i multiresistente bakterier på danske hospitaler
06 oktober 2015

KORT NYT FRA DANMARK

Antallet af patienter på danske hospitaler, der bliver inficeret med multiresistente bakterier, er stærkt stigende. Det viser årets DANMAP-rapport, der kortlæggger antibiotikaresistens og brugen af antibiotika til dyr og mennesker i Danmark, fortæller Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Du kan hente hele rapporten fra DANMAP's hjemmeside.

Fra 2013 til 2014 steg antallet af resistente bakterier af typen VRE med 30 procent fra 235 til 303 tilfælde. Det er en seksdobling fra 2012, hvor antallet af VRE-infektioner blot var 54.

»VRE-infektioner er et alvorligt problem, fordi vi har meget få antibiotika, vi kan behandle disse infektioner med,« siger overlæge ved Statens Serum Institut, Robert Skov, i pressemeddelelsen.

VRE er først og fremmest et problem på sjællandske hospitaler, især i Region Hovedstaden. Analyser har vist, at smitten både bliver spredt imellem patienter på hospitalerne og imellem forskellige hospitaler. 

»Det er en stor udfordring for hospitalsvæsenet at komme disse bakterier til livs, da de i høj grad kan overleve i miljøet. Det kræver derfor ekstra rengøring og desinfektion for at fjerne disse bakterier, når en VRE-patient har været indlagt,« siger Robert Skov.

Også antallet af infektioner med CPE-bakterier og MRSA-bakterier er i vækst. CPE-bakterier er ofte så resistente, at der kun er få eller ingen antibiotika, der kan behandle infektionen.

»Det er afgørende, at CPE-bakterier håndteres nu, inden de vokser ud af kontrol, for eksempel ved skærpet hygiejne på hospitalerne,« understreger Robert Skov i pressemeddelelsen.

Antallet af smittede med de kendte, multiresistente MRSA-bakterier, er steget med 41,5 procent fra 2013 til 2014. Det tilskriver forskerne dog blandt andet, at screeningen for MRSA-bakterier er blevet langt mere omfattende.

At være smittet med MRSA-bakterier er i denne forbindelse ikke det samme som at have en infektion, da mange mennesker kommer i kontakt med bakterien uden at blive syge, hvis de for eksempel arbejder med husdyr.

Kun 30 procent af dem, der bar rundt på MRSA-bakterien, enten på tøjet eller på huden, var også inficerede med bakterien.

Læs også:

Resistente bakterier skal bekæmpes i børnehaven

MRSA-gennembrud: Kur mod multiresistente bakterier fundet

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.