Uddød kæmpevulkan opdaget på havets bund
Kilde: 
04 september 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

5,1 kilometer nede under Stillehavet rejser der sig et enormt bjerg op fra havbunden.

Bjerget, som er omkring 1,1 kilometer højt, har hidtil været ukendt, men det er nu blevet opdaget af forskere ved hjælp af sonar teknologi, skriver LiveScience.

Det nyopdagede havbjerg er ifølge LiveScience en udslukt undervandsvulkan, og den er placeret sydøst for den ubeboede ø Jarvis Island, som ligger i et relativt uudforsket del af Stillehavet.

Forskerne fortæller, at det store bjerg pludselig dukkede op, da de var i færd med at lave detaljerede kort over havbunden fra et amerikansk skib.

Ifølge en af forskerne bag opdagelsen er det enorme bjerg blot endnu et eksempel på, at der fortsat findes ukendte pletter på vores kort over klodens havbund.

»Disse havbjerge er meget almindelige, men vi kender ikke meget til dem, for de fleste af de steder, hvor vi tager ud og laver kort har aldrig før været kortlagt,« siger forskeren James Gardner i en pressemeddelelse fra University of New Hampshire.

Ifølge forskeren er den udslukte vulkan formentlig omkring 100 millioner år gammel.

Læs også:

Mystiske cirkelformationer på havbunden forklaret

Overraskende fund: Østersøens undergrund bugner af mystisk liv

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.