Dronten var faktisk ret intelligent
Kilde: 
26 februar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Ny forskning viser, at den uddøde dronte, der sidst blev set i 1662, var temmelig intelligent. Fuglen har fået kælenavnet dodo, som betyder sinke. Men det kælenavn kan godt lægges på hylden nu, skriver sciencedaily.com.

Man troede, at dronten var uintelligent, da den var fuldstændig frygtløs over for mennesker og derfor var et let bytte, da den heller ikke kunne flyve. Den en meter høje fugl med det klodsede næb er kendt fra at spille dum fugl i tegnefilm som blandt andet Alice i Eventyrland og Ice Age.

Men nu viser studiet, der er publiceret i tidsskriftet Zoological Journal of the Linnean Society, at drontens hoved i forhold til dens krop var samme størrelse som duers. Duer er gode til at blive trænede af mennesker og anses derfor som ret intelligente. Derudover fandt forskerne ud af, at dronten havde en højt udviklet lugtesans.

»Hvis man beregner intelligens ud fra hjernestørrelse, havde dronter sandsynligvis det samme intelligensniveau som duer. Selvfølgelig er intelligens mere end hjernestørrelse, men dette giver os noget at gå ud fra,« siger Eugenia Gold, hovedforfatter af studiet og forsker på American Museum of Natural History, til sciencedaily.com.

Eugenia Gold foretog en CT-scanning af et velbevaret kranium fra dronten og sammenlignede det med CT-scanninger af syv forskellige duearter.

Studiet viste også, at dronten havde en veludviklet olfaktorisk del af hjernen, som er der, hvor lugtesansen sidder. Dette er ret unormalt for fugle, da de ofte er meget mere afhængige af synssansen. Forskerne foreslår, at dronten har brugt sin lugtesans til at finde frugt, den kunne spise på landjorden.

Læs også:

Krager er klogere, end vi tror

Dansk forsker: Nyt fund viser, at dinoerne glemte, hvordan man fløj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.