Astronom: Rumvæsner er måske derude – men UFO-observationer overbeviser mig ikke
Som et populært citat siger: »Det betaler sig at have et åbent sind - men ikke så åbent, at din hjerne falder ud.«

Er troen på UFO'er blevet en slags ny amerikansk religion? (Illustration: Shutterstock)

Er troen på UFO'er blevet en slags ny amerikansk religion? (Illustration: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Hvis intelligente væsner fra rummet en dag besøger Jorden, vil det være én af de største begivenheder i menneskehedens historie.

Undersøgelser viser, at knap halvdelen af den amerikanske befolkning er overbeviste om, at rumvæsner allerede har besøgt Jorden enten for meget lang tid siden eller for nylig. Denne procentdel har været stigende. 

Flere tror på besøg af væsner fra rummet, end at Bigfoot er virkelig, men færre tror på rumvæsner, end at steder kan blive hjemsøgt af ånder. (Bigfoot er et stort, behåret sagnvæsen i kæmpemæssig menneskelignende skikkelse, der påstås at leve i skovene i det vestlige USA og Canada, red.)

Begge dele bliver dog afvist af forskerne, da de ikke repræsenterer reelle fysiske fænomener.

Forskerne benægter ikke eksistensen af rumvæsner

Forskerne benægter ikke eksistensen af intelligente væsner fra rummet, men de har sat en meget høj standard for evidens på, at vi har modtaget besøg fra et andet stjernesystem.

Som den verdenskendte astronom Carl Sagan sagde: »Ekstraordinære påstande kræver ekstraordinær evidens.«

Jeg er professor i astronomi, og jeg har skrevet meget om jagten på liv i universet.

Jeg underviser også online i astrobiologi, og jeg indrømmer gerne: Jeg har ikke selv set en UFO.

Unidentified flying objects

UFO står for 'Unidentified Flying Object'; en flyvende genstand eller et fartøj, som observeres i rummet, og som ikke umiddelbart kan identificeres som menneskeskabt. Hverken mere eller mindre.

Folk har længe fortalt om UFO-observationer, og siden 1940'erne har det amerikanske flyvevåben efterforsket UFO'er.

Det startede i 1947 med det senere så berømte UFO-styrt i Roswell, New Mexico, hvor en militær vejrballon styrtede ned på en ranch.

Selvom det amerikanske luftvåben forklarede hændelsen, satte det bestemt ikke en stopper for rapporteringen af nye observationer.

Observationerne stopper ved den canadiske og den mexicanske grænse

Størstedelen af UFO-observationerne sker i USA. Det er ejendommeligt, at Asien og Afrika på trods af deres store befolkning har haft få observationer.

Og det er endnu mere overraskende, at observationerne stopper ved den canadiske og den mexicanske grænse.

De fleste UFO'er kan hurtigt forklares. Mere end halvdelen kan tilskrives meteorer, ildkugler og planeten Venus. Astronomerne kan godt genkende de lysende objekter på himlen, men det kan offentligheden ikke altid.

Rapporteringerne af besøg af UFO'er toppede af en eller anden uforklarlig årsag for cirka seks år siden.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

De fleste observatører er rygere eller ude at gå tur med hunden

Mange af de personer, der hævder, at de har set en UFO, er enten rygere eller ude at gå tur med hunden. Hvorfor? Fordi de opholder sig mere udenfor.

De fleste observationer sker om aftenen, især om fredagen, hvor mange har fået lidt alkohol indenbords.

Det er de færreste, der som den tidligere NASA-medarbejder James Oberg har mulighed for at afdække konventionelle forklaringer på UFO-observationerne.

De fleste astronomer finder ideen om besøg af rumvæsner usandsynlig, så de bruger i stedet deres energi på den spændende videnskabelige søgen efter liv i rummet.

Er vi alene?

Selvom UFO'erne stadig har plads i populærkulturen, forsøger forskere at besvare det store spørgsmål: Er vi alene?

Astronomer har opdaget mere end 4.000 'exoplaneter' eller planeter, der kredser om andre stjerner, et tal, der bliver fordoblet hvert andet år. 

Nogle af disse exoplaneter bliver anset for at være beboelige, da de har nogenlunde samme masse som Jorden, og den rigtige afstand til deres stjerner, så der kan eksistere flydende vand på overfladen.

Den nærmeste af disse beboelige planeter er mindre end 20 lysår væk, i vores kosmiske 'baghave'. 

At regne på disse resultater fører til en fremskrivning på 300 millioner beboelige verdener alene i vores galakse. 

Højst usandsynligt, at vi er den eneste avancerede civilisation

Hver af de jordlignende planeter er potentielt et biologisk eksperiment, og i mange milliarder år har liv kunnet udvikle sig og intelligens og teknologi dukke op.

Astronomerne er meget sikre på, at der er liv i rummet. Som astronom og exoplanetjægeren Geoff Marcy siger: »Universet flyder tilsyneladende over med biologiens ingredienser.«

Langt de fleste UFO-observationer har fundet sted i USA. (Video: YouTube/esi)

Der er mange udviklingstrin at gå igennem fra planeter med passende betingelser for liv til intelligente rumvæsner, der bevæger sig fra stjerne til stjerne.

Astronomerne bruger Drakes ligning til at anslå sandsynligheden for intelligent liv på andre planeter.

Der er mange usikkerheder forbundet med Drakes ligning, men hvis vi bruger den i lyset af nylige opdagelser af exoplaneter, er det meget usandsynligt, at vi er den eneste – eller den første – avancerede civilisation.

Jagten har hidtil ikke været succesfuld

Det har fyret op under en aktiv søgning efter intelligent liv, som hidtil ikke har været succesfuld. 

Så forskerne har omformuleret spørgsmålet – fra 'Er vi alene?' til 'Hvor er de allesammen?'

Manglen på evidens på andet intelligent liv i rummet kaldes Fermis paradoks, der den tilsyneladende modsætning mellem den logisk set høje sandsynlighed for, at der findes andre civilisationer og manglende beviser for, eller kontakt med, sådanne civilisationer.

Selvom der findes intelligent liv i rummet, er der en række mulige årsager til, at vi ikke har fundet dem, og at de ikke har fundet os. 

Forskerne udelukker ikke teorien om intelligent liv derude, men den nuværende evidensmængde har ikke overbevist dem, fordi den er upålidelig, eller fordi der er så mange andre mere jordbundne forklaringer.

Moderne myter og religion

UFO'er hører til som en del af rækken af konspirationsteorier med beretninger om oplevelsen af eller forestillingen om at have været bortført af ikke-jordiske væsener og ført bort fra Jorden og korncirkler skabt af rumvæsner.

Jeg er dog skeptisk overfor ideen om, at intelligente væsener med overlegen teknologi vil rejse millioner af lysår bare for at lægge vores hvede ned på markerne.

Vi kan betragte UFO'erne som et kulturelt fænomen

Diana Pasulka, professor ved University of North Carolina, forklarer, at myter og religioner begge kan bruges til at takle ubegribelige oplevelser. 

En ny amerikansk religion

Jeg mener, at UFO'erne er blevet en slags ny amerikansk religion.

Så nej, jeg tror ikke, at det er vanvittigt at tro på UFO'er, for en del flyvende objekter er endnu ikke blevet identificerede, og eksistensen af intelligent liv i rummet er en videnskabelig sandsynlighed.

Men et studie med unge voksne deltagere fandt, at troen på UFO'er er associeret med skizotypisk sindslidelse, en tendens til social angst, paranoide forestillinger og forbigående psykose. 

Hvis en person tror på UFO'er, er det værd at undersøge, hvilke andre ukonventionelle overbevisninger personen har.

Jeg tilslutter mig ikke UFO-religion, kald mig hellere agnostiker. Og vi bør alle huske på Carl Sagans berømte ord:

»Det betaler sig at have et åbent sind, men ikke så åbent, at din hjerne falder ud.«

Chris Impey modtager støtte fra National Science Foundation. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk