Annonceinfo

Thornings populistiske tricks er 2.000 år gamle

Politikernes tricks til at høste stemmer er ældre end Det Nye Testamente. Det fastslår en af Videnskab.dk’s politik-bloggere.

Emner: , ,
Politikere skal virke som om, de bekymrer sig om den enkelte vælger. Det vidste romeren Cicero - og det ved moderne politikere. (Foto: Colourbox)

Det er underordnet, om politikeren hedder Løkke, Thorning eller Cicero. Når det kommer til de tricks, som skal lokke vælgere til på valgdagen, er der et forbløffende sammenfald mellem de moderne politikere og den romerske republiks power-politiker Marcus Tullius Cicero.

Det fortæller Videnskab.dk’s politik-blogger Steffen Dalsgaard. I en tankevækkende analyse ser han nærmere på nogle 2.000 år gamle populistiske råd til, hvordan man manipulerer vælgere. Blandt andet fremhæver han følgende råd:

»Man skal heller ikke holde sig tilbage fra at fortælle folk det, de gerne vil høre. Konservative skal høre om din respekt for traditionelle værdier, mens progressive skal høre om dine mål for forandring.«

»Bagefter kan man altid undskylde sig med, at man hjertens gerne ville have hjulpet alle, men de praktiske betingelser var ikke til det,« skriver Steffen Dalsgaard på bloggen.

For meget ferie gør politikeren useriøs

Cicero stillede i år 64 før vores tidsregning op til valget som konsul – det højeste embede i den romerske republik.

Hans lillebror Quintus Tullius Cicero skrev i den forbindelse – som en anden spindoktor – de ti udspekulerede råd til kandidaten. Et af rådene er, at Cicero skal sørge for at blive i den by, hvor han opstiller.

»Hvis det rygtes, at en kandidat tager på ferie på det forkerte tidspunkt, fremstår vedkommende som useriøs og uengageret,« konstaterer Steffen Dalsgaard.

En tankevækkende sandhed. Særligt, når man tænker på de vælger-bank, udenrigsminister Lene Espersen (K) fik for at holde familieferie i stedet for at tage til et vigtigt politisk møde.

De old-gamle kyniske råd var faktisk med til at bringe Cicero til magten - og muligvis også USA’s præsident Obama. Men det må du læse mere om på politik-bloggen.

Andre blog-indlæg: Børn skal ikke lege

Af andre spændende blog-indlæg her på Videnskab.dk, kan vi nævne:

 • I fremtiden skal børnene ikke lege i danske dagplejer, vuggestuer og børnehaver - de skal lære. Det står i en ny rapport med anbefalinger til politikerne, som adjunkt Stine Liv Johansen fra lege-bloggen har set nærmere på: Hvad blev der af legen?
   
 • I tv-programmet 'Gal eller normal' skal eksperter afgøre, om ti danskere har en psykisk diagnose eller ej. Programmet er baseret på nogle meget opsigtsvækkende eksperimenter, som virkelige videnskabsfolk har udført. De eksperimenter fortæller  ph.d. studerende Jonas Kristoffer Lindeløv om på Hjernebloggen: Gal eller normal.
Log ind eller opret konto for at skrive kommentarer

Seneste fra Videnskab.dk

 • Fangede du dagens aprilsnar?

  Vores læsere gætter vidt og bredt på, hvad dagens aprilsnar fra Videnskab.dk egentlig er. Her får du svaret.
 • Ny kanal for videnskabs-tv ser dagens lys

  En ny tv-kanal her på Videnskab.dk giver dig adgang til forskningsnyheder via levende billeder. SDU og Videnskab.dk er nemlig gået sammen om at lave forsknings-tv på nettet.
 • Bliv klogere på fremtidens samfund

  Som optakt til Science in the City-festivallen har Videnskab.dk samlet en række artikler om de forskellige temaer, som du kan se ved at følge linkene i artiklen.
  Bringes i samarbejde med EuroScience Open Forum 2014
Annonceinfo
Aktuel Naturvidenskab

Det læser andre lige nu

Annonceinfo

Spørg Videnskaben

Annonceinfo

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Mest sete video

Annonceinfo
Annonceinfo