Annonceinfo

Du får ikke flere mineraler af at spise økologiske grøntsager

Når det gælder mineraler, er der ingen sundhedsgevinst at hente ved at spise økologiske grøntsager frem for grøntsager, der er dyrket konventionelt, viser ny dansk undersøgelse

Hvis økologiske grøntsager er sundere end konventionelt dyrkede grøntsager, så skal den sundhedsfremmende effekt ikke findes blandt mineralerne, viser ny dansk forskning (Foto: Aarstiderne, Foto: Photopop)

Er økologiske grøntsager sundere end dem, der er dyrket med pesticider og kemikalier? Det spørgsmål har både forbrugere og landmænd diskuteret ivrigt de senere år.

Hvis de er sundere, så er det ikke mængden af livsvigtige mineraler, der gør det. En ny dansk undersøgelse viser nemlig, at indholdet af mineraler er stort set ens i økologisk og konventionelt dyrkede grøntsager. Forskerne bag undersøgelsen vil dog ikke afvise, at de økologiske grøntsager kan indeholde andre stoffer, som kan gøre dem sundere.

Ingen forskel på mineraler

De danske forskere har undersøgt indholdet af de livsvigtige mineraler som for eksempel kalcium, magnesium, phosphor og kalium i grøntsager, der er dyrket henholdsvis økologisk og konventionelt på helt særlige forsøgsmarker lavet til formålet. Resultaterne viser, at der ikke er en forskel i indholdet af mineraler i grøntsager som gulerødder, kartofler, grønkål, ærter og æbler.

»Det resultat stadfæster tidligere undersøgelser om, at der ikke er nævneværdige forskelle i indholdet af mineraler mellem økologiske og konventionelle grøntsager. Så det er ikke på den konto, at man skal hente en sundhedsgevinst ved økologiske grøntsager,« siger lektor og ph.d. Susanne Bügel fra Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet.

Optagelsen af mineraler er ens

Selvom indholdet af mineraler stort set er ens i økologisk og konventionelt dyrkede grøntsager, så har man tidligere ikke kunne afvise, at optagelsen af mineralerne i kroppen er mere gunstig, når det gælder økologiske grøntsager. Men det tyder de danske forskeres resultater ikke på. De har i forsøg fodret rotter med tørrede grøntsager.

citatBåde optagelsen og tilbageholdelsen af mineralerne er ens i rotterne, uanset om det drejer sig om økologisk eller konventionelt dyrkede grøntsager
- Lektor og ph.d. Susanne Bügel

»Både optagelsen og tilbageholdelsen af mineralerne er ens i rotterne, uanset om det drejer sig om økologisk eller konventionelt dyrkede grøntsager,« siger Susanne Bügel.

Økologiske grøntsager kan alligevel være sundere

Susanne Bügel vil ikke afvise, at der kan være andre næringsstoffer i de økologiske grøntsager, som kan gøre dem sundere end konventionelt dyrkede grøntsager.

»Der er flere og flere undersøgelser, der tyder på, at indholdet af C-vitamin er højere i økologiske grøntsager. Og så må man ikke glemme, at de konventionelle grøntsager indeholder pesticidrester, som kan være sundhedsskadelige,« siger Susanne Bügel og henviser til en aktuel undersøgelse, hvor man har sporet pesticidrester i urinen hos skolebørn.

Rig på kræfthæmmende stoffer

Økologiske grøntsager har ifølge Susanne Bügel også et højt indhold af de såkaldte 'sekundære metabolitter', som giver grøntsagerne farve og smag. De betegnes ikke som næringsstoffer, fordi de i sig selv ikke er livsnødvendige. Det drejer sig for eksempel om fenoliske stoffer i gulerødder og æbler, glukosinolater i kål og saponiner i ærter.

»Meget tyder på, at netop disse stoffer har en kræfthæmmende virkning. Så det er for tidligt at afvise, at økologiske grøntsager ikke er sundere end konventionelt dyrkede. Der skal mange flere undersøgelser til,« siger Susanne Bügel.

De foregående indlæg

De foregående indlæg omhandler andre mediers omtale af det forskningsprojekt, videnskab.dk skriver om ovenfor. Du finder artiklerne her:
http://www.irishhealth.com/?level=4&id=14028 http:// og www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080807082954.htm
Redaktionen på videnskab.dk har følgende kommentarer til indlægget. For det første står vi ved artiklen her på sitet. Den er korrekt, nuanceret og perspektiveret, og den citerede forsker har dertil sagt god for indholdet. For det andet finder vi det grundlæggende vigtigt, at forskere er med til at formidle også kompliceret forskning til almindelige borgere, så de bliver klædt bedst muligt på til at deltage i debatten. Også selv om medierne kan være tunge at danse med. Det er godt for demokratiet. For det tredje er ovenstående indlæg anledning til, at videnskab.dk ser sig nødsaget til at præcisere sine debatregler. Der er tale om en pressemeddelelse, udsendt af interesseorganisationen Økologisk Landsforening, der naturligvis har sin egen dagsorden i en sag som denne. Den er tilsyneladende lagt på sitet af den medarbejder, der har skrevet den sammen med en af de deltagende forskere. I debatreglerne for videnskab.dk hedder det blandt andet, at debatindlæg ikke må indeholde reklamebudskaber. Det vil blive præciseret, at pressemeddelelser ikke kan bruges som debatindlæg. Forskere, foreningsmedlemmer og alle andre er velkomne her med deres holdninger, men det skal være som aktivt deltagende debattører og ikke med dåsepakket materiale beregnet til massedistribution. Debatreglerne findes her:
http://www.videnskab.dk/content/dk/om_videnskabdk/debat
Vibeke Hjortlund, chefredaktør, videnskab.dk

Udenlandske medier fordrejer

Udenlandske medier fordrejer dansk undersøgelse om økologi

Forskningsleder Kirsten Brandt, School of Agriculture Food and Rural Development, Newcastle University, tager kraftig afstand fra de omtaler af en dansk undersøgelse om økologi som p.t. verserer i engelske og irske medier.
”Det er groft, at nogle journalister sætter sensationslyst over ansvarlighed og sandfærdighed,” siger hun.

”Vores undersøgelser viser, at der kan være sundhedsmæssige fordele for forsøgsdyr, der får økologiske råvarer. Vi ærgrer os derfor over, at nogle udenlandske medier nu vælger at konkludere helt anderledes end os, der har udført forskningen, ” siger Kirsten Brandt, som deltog i forskningsprojektet.

Den aktuelle undersøgelse viser, at indholdet af mineraler er det samme i foder, som blev lavet af tørrede grønsager fra hhv. konventionelle og økologiske systemer. Det kommer ikke bag på forskerne. Det gør til gengæld visse mediers konklusion på sagen, nemlig at der dermed ikke er sundhedsmæssige fordele ved økologi generelt.

”Det er groft, at nogle journalister bevidst manipulerer med videnskabelige resultater. Den undersøgelse er slet ikke beregnet til at vise noget om mennesker og sundhed” siger Kirsten Brandt og fortsætter:

”Når vi køber friske grøntsager, indeholder de konventionelle mere vand end de økologiske. Det betyder faktisk, at der skal flere konventionelle grøntsager til at opnå et vist mineralindhold i forhold til økologiske. Men da mineralmangel slet ikke er noget problem, når man spiser grønsager jævnligt, er det dobbelt groft at koble de her resultater til generel sundhed. Mange undersøgelser viser netop, at der er flere sekundære stoffer og C-vitaminer og færre pesticidrester i økologiske grøntsager, også når de er tørret. Så de nye resultater viser at det nok er blandt disse stoffer, ikke mineralerne, at forklaringen på sundhedseffekterne skal søges. Dette er meget interessant og vigtigt for forskerne, men har jo kun begrænset nyhedsværdi for forbrugerne. ”

”Desværre viser dette nok en gang, at når journalister har valget mellem en spændende historie, som ikke er sand, eller en kompliceret diskussion om videnskabelige metoder, så vælger nogle af dem den usande udgave. Især på sundhedsområdet er tingene meget komplicerede. Der er både behov for mere forskning og for at journalister sætter ansvarlighed og sandfærdighed over sensationslyst,” slutter Kirsten Brandt.

Yderligere oplysninger, kontakt venligst

Dr Kirsten Brandt, Senior Lecturer, Food Quality and Health Research Group
School of Agriculture, Newcastle University, tel. (+44) (0) 191 222 5852 og Mobil (+44) (0) 7887 838079.

Pressemeddelelse udsendt af Økologisk Landsforening
www.okologi.dk

Seneste fra Miljø & Naturvidenskab

Grønlandske stemmer

Bo Albrechtsen, museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, drømmer om at få et naturhistorisk museum i Grønland.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg