Annonceinfo

Sådan påvirker den daglige kop kaffe din sundhed

Kaffe sænker risikoen for at udvikle type 2-diabetes, Parkinsons, Alzheimers, depression … Listen er lang. Men forfatteren bag en populær kafferapport maner til besindighed: Der er også tilfælde, hvor kaffen er knap så god for os.

Forskerne kunne konkludere, at man skal være varsom med kaffeindtaget, hvis man har angst, er gravid eller optager for lidt calcium gennem sin mad. (Foto: Shutterstock)

De fleste af os har prøvet det i hvert fald én gang i løbet af livet. Mange af os gør det næsten hver dag. En del kan slet ikke leve uden. Måske gør du det lige nu?

Det er selvfølgelig danskernes yndlingssport - at hælde kaffe i gabet - vi snakker om. Og det er ikke en underdrivelse at sige, at vi danskere elsker kaffe; faktisk har vi sikret Danmark intet mindre end en fjerdeplads i kaffeforbrug pr. indbygger på globalt plan. Af samme grund besluttede Vidensråd for Forebyggelse sig sidste år for at udgive en rapport, som samlede al eksisterende forskning af relevans om kaffe og en række vigtige folkesygdomme. Og det var et budskab, vi kunne lide: Kaffe er sundt!

Men – der er altid et men. Der er også tilfælde, hvor kaffen er knap så god for os, og i øvrigt ved vi slet ikke, hvorfor kaffe er sund. I det følgende får hovedforfatteren lov til at uddybe pointerne i kafferapporten:

»Det var vigtigt for os at få punkteret nogle af de myter, der har været omkring kaffe, og det har vi gjort. Kaffe giver for eksempel ikke kræft eller bøvl med hjertet. Men der er også situationer eller tilstande, hvor man skal være lidt varsom med kaffeindtagelsen, og man skal passe på, at det ikke bare bliver en positiv salmesang om kaffens gavnlige effekter,« siger professor og overlæge Kjeld Hermansen.

Onsdag d. 3. december afholdt Videnskab.dk en livechat-session med Kjeld Hermansen og hans kollega Kirstine Krogholm, hvor de svarede på alle læsernes spørgsmål om kaffe, sundhed og sygdom. Du kan se alle spørgsmål og svar nederst i denne artikel.

Her kan kaffe komme dig til gavn

I rapporten gik nogle af de mest positive konklusioner på, at moderate mængder kaffe kan have sundhedsfremmende effekter. Tre-fire kopper dagligt er forbundet med:

  • En nedsat risiko for at udvikle type 2-diabetes og Parkinsons sygdom med hele 25 procent.
     
  • Den sorte drik kan desuden reducere risikoen for blodprop og blødning i hjernen med 10 procent.
     
  • Sidst men ikke mindst ser den også ud til at have en gunstig effekt på Alzheimers og depression.

»Faktisk er der i rapporten en række studier, som antyder, at nogle kræftformer ikke udvikles i samme grad, som hos os dem der ikke indtager kaffe,« siger Kjeld Hermansen, der til daglig arbejder ved Institut for Klinisk Medicin og Medicinsk Endokrinologisk Afd., Aarhus Universitetshospital.

Men her begynder det at svinde ind med de bastante udmeldinger. For selvom rapportens datagrundlag er meget stort, og ingen lignende danske undersøgelser har medtaget så mange aspekter som denne, så er der stadig ikke tale om sikre beviser på kræftområdet, fortæller han: »Der er tale om antydninger og indicier, så der mangler mere forskning på dette område.«

Gravide og angstlidende: Pas på med kaffen

Og der var da også mere nedslående konklusioner at finde i rapporten ’Kaffe, sundhed og sygdom’, punkter hvor forskerne maner til forsigtighed: Blandt dem var, at man skal være varsom med kaffeindtaget, hvis man har angstneurose, er gravid eller indtager for lidt calcium med maden.

  • For de, der i forvejen lider af en angstlidelse, kan koffein i kaffe have en angstfremkaldende virkning.
     
  • For de gravide gælder det, at man højst bør drikke tre kopper koffeinholdige kaffe om dagen. Det er muligt, at et større forbrug kan være skadeligt for graviditeten.
     
  • For mennesker med lavt calciumindtag kan koffein være en dårlig idé, fordi den øger kalkudskillelsen i urinen og derfor kan være med til at øge risiko for knoglebrud og knogleskørhed.

Hvad man især skal være opmærksom på ved ovenstående punkter er dog nøgleordet ’koffein’, understreger Kjeld Hermansen. Et af de helt springende punkter i den nuværende forskning på området er nemlig, at man i mange rapporter kun har undersøgt effekten af koffein – og sat lighedstegn ved kaffe.

Vi ved ikke, hvorfor kaffe er sund

Fakta

Danskerne drikker tre til fire kopper kaffe om dagen – 86 procent af alle mænd og 76 procent af alle kvinder drikker kaffe.

Vi har et stigende forbrug af kaffe med alderen.

Kilde: Vidensråd for Forebyggelse

Spørgsmålet er, hvad man mener, når man taler om ’kaffe’. Er det koffeinen, der henvises til? Eller er det den helhed af flere hundrede bioaktive stoffer, som kaffedrikken indeholder, og som man formentlig aldrig vil kunne undersøge effekten af til bunds hver for sig?

»Det er vigtigt at huske, at når man siger ’kaffe’, så er det en drik, der indeholder rigtig mange stoffer. Og hvad det er for stoffer eller kombinationer af stoffer, der har en positiv effekt, det ved vi faktisk ikke,« siger Kjeld Hermansen. Den positive sammenhæng mellem kaffe og type 2-diabetes ses eksempelvis også, når man drikker koffeinfri kaffe - hvilket tyder på, at det ikke nødvendigvis er koffeinen, der er det sunde i vores elskede kaffedrik. 

Hvis man skulle vise en sikker effekt af de bioaktive stoffer, ville det kræve store interventionsstudier og kontrolgrupper, hvor man undersøge de enkelte stoffer hver for sig, fortæller han. Det ville være enormt vanskeligt, dyrt og omfattende.

»De studier, vi har om kaffe på nuværende tidspunkt, er fortrinsvis observationsstudier, altså store befolkningsundersøgelser, hvor man ikke kan sige noget sikkert om årsag og virkning.«

Kaffe er ikke bare kaffe

Enhver ægte kaffenyder vil desuden kunne nikke genkendende til, at kaffe ikke bare er kaffe. Der er stor forskel på, om man taler om stempelkaffe, filterkaffe eller pulverkaffe. Og måske er der også forskel på de sundhedsfremmende effekter, alt efter hvilken kaffe der er tale om.

citatDen mest positive effekt opnår man ved at drikke tre til fire kopper kaffe om dagen, men vi ved ikke, hvordan effekten er ved meget store mængder.
- Professor Kjeld Hermansen, Aarhus Universitet

»Vores viden stammer først og fremmest fra den gamle kaffe, som har været gennem et filter – vi ved ikke ret meget om de mere moderne kaffeformer som cappucino, caffe latte og nescafe, også kendt som 'instant coffee',« fortæller Kjeld Hermansen og understreger desuden, at der ikke findes data til at dokumentere effekterne ved større mængder kaffe, hvad enten der er tale om 'gammel' eller 'ny' kaffe.

»Vi har ikke sikre data for mere end otte kopper kaffe om dagen, men du kan ikke slutte, at jo mere kaffe, du drikker, jo sundere er det. Den mest positive effekt opnår man ved at drikke tre til fire kopper kaffe om dagen, men vi ved ikke, hvordan effekten er ved meget store mængder.«

Vidensråd for Forebyggelse planlægger at kigge på rapporten igen om nogle år og holde dens konklusioner op mod den forskning og de resultater, der er kommet på området i mellemtiden.

 

Her kan du læse alle læsernes spørgsmål og kaffe, sundhed og sygdom, og Kjeld Hermansen og Kirstine Krogholms besvarelser fra en times direkte livechat på Videnskab.dk:

 
Kontorkaffe

@Peter

Da jeg sad på kontor var det kaffe med intravenøs indtagelse - min stakkels sekretær bestilte ikke andet end at brygge dagen lang og eftersom jeg har visse kaffestandarder kunne hun ikke nøjes med at have et filtermonster stående - det var frisk kværnet bønner og stempel.

Jeg mener dog at huske, at som alle andre fik jeg da ind imellem både ondt i ryggen - men om det ville være værre eller ej uden kaffe..?? dunno.

Smerte-kaffe

Der er jo koffein i nogle smertestillende piller, og jeg så at nogle forsøg viste en kortvarende effekt, men kun for kvinder: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/2280156.stm

Sådanne påvirkninger af kroppen ser jeg nu som et argument for ikke at være kaffoman.

Mere kaffe

@Kim Kaos hehe.

Ingen tvivl om, at det ikke er sundt i overflod. Men jeg tænker bare mht til smertestillende: kunne det ikke være interessant, hvor mange der er bundet til kontortjanser, som ubevidst bruger kaffe til at gøre det tåleligt ift nakke- skulder- og muse-skader.

Kaffe i spandevis

@Peter

Jeg har det på samme måde - hvis det stod til mig så ville jeg drikke kaffe døgnet rundt og måske en slurk koldt vand i ny og næ - desværre så tror jeg ikke at det er så sundt så jeg skal også slås med mig og forsøge at vise mådehold.

Alt med måde

En skam vi ikke lige fik rundet kaffes smertestillende kvaliteter. Jeg mindes det er dokumenteret, men kan ikke huske om det er kaffen, der er mildt smertestillende, eller om det er kaffens egenskaber, der gør at andre smertestillende midler virker bedre.

Hvorom alt er. Jeg er gift med kaffen - og så handler kampen ellers om at begrænse hvor mange liter det kan begrænses til om dagen ;)

Følelsen af Kaffe,

Kaffen kan ikke undgå at placere sig i, gruppen af såkaldte 'bløde stimulanser', som fx humle, kat, koka-te, mate, og kawa m.m. alle bitre og lidt forskellige måder at indvirke på.
Dette at man kan føle en virkning, relaterer til følelse, og følelses-legemet. Følelses-legemet er det første legeme (dyb-søvn) som dags-bevidstheden overføres til efter REM-søvn/koblingslegemet, når man falder i søvn.
Det er tydeligvis en forstyrrelse af koblingen til Følelses-legemet, der gør at man ikke kan falde i søvn, hvis man har drukket for stærk el. sen kaffe.
Lægevidenskaben ved godt at dyb-søvn-perioderne er tæt knyttet til stofskiftet. Så de mere eller mindre bitre drikke indvirker på dybere niveauer, end det umiddelbart opleves.

Kina er den eneste af 80 lande hvor det ikke lykkedes mig at finde i det mindste bare en nescafe, der var grøn te (92)
Da kaffen strømmede ind i kina, var der allerede kort efter, titusindevis af kaffeafhængige,
det kunne være interessant at høre om kinesernes oplevelse med kaffe kontra grøn te.

Fup eller fakta.

Jeg vil give Kim Kaos ret. Det kan være ret irriterende med alle de selvbestaltede eksperter (var det ikke dem Anders Fogh Rasmussen ville af med ?), der siger snart det ene, snart det andet. Men det man indtil nu har fundet frem til vedr. kaffe ser ud til at være ret entydigt. Hvis man søger på ordet kaffe her i Videnskab.dk, så får man en lang række artikler. Den eneste advarsel er, at man ikke skal drikke over 4 kopper kaffe om dagen hvis man er under 55 år, og den alder har jeg for længst passeret. Jeg drikker med sindsro hver morgen mine 5 kopper, som bliver lavet på en kaffemaskine med 40 gram kaffe afvejet på en elektronisk vægt. I løbet af dagen kan det godt være at jeg indtager yderligere et par kopper pulverkaffe. Men ikke efter kl. 1800 for at undgå problemer med at falde i søvn.

DK 4 TV- kanalen har udsendelser fra Københavns folkeuniversitet, Instituttet for sund aldring, der er baseret på konkret videnskabelig forskning. I dag var det en forelæsning vedr. hjernen, hvordan den ældes, hvilken betydning det har, hvordan den ligesom resten af kroppen er i stand til at reparere sig selv, og hvordan man med sund levevis kan forbedre sine muligheder. Ligesom i de andre forelæsninger var det bedste råd: Regelmæssig og intensiv motion. Og det er aldrig for sent.
Desværre kan man ikke som på DR gå ind og hente tidligere udsendelser. Jeg har båndet et par af dem, idet der var nogle statistikker, som jeg skal nærlæse.

http://www.dk4.dk/index.php/tv-guide

Det må være mig

Det må være mig der fik den røffel - Men lige en bemærkning - Mit hold kæft var nu rettet mod alle de forskere der render rundt og kommer med modstridende oplysninger 3-4 gange om ugen vedr. vores fødevare - og IKKE rettet mod nogen af deltagerne i denne debat.

Tonen..

Venligst hold en sober tone i debatten.

Redaktionen

Hold nu kæft for pokker

Drik 4 kopper kaffe om dagen og nedsæt risikoen for at få diabetes

Drik 4 kopper kaffe om dagen og risikoen for du får kræft stiger.

Æd et par æbler og lev sundt

Æd et par æbler og bliv fyldt med sprøjtegift

osv...

Og nu er den lokale helsetosse på BT, Lene Hansson gået i gang med en ny kampagne: "Har du glutenallergi - uden at vide det?" en af de mest sjældne allergier - men nu skal vi alle passe på og hun kan sælge lidt flere bøger - griske ko.

Eller hvad med hende mælketossen der at fået ødelagt et utal af unger med forkerte kostråd eller Jans homøo-kassedame....?

Hold nu jeres forbandede kæft med jeres ævl - I undersøger 121 mennesker og kaster rundt med vilde påstande der lige får et ekstra vrid i mediemøllen og giver grobund for et par alternative tosser kan malke lidt flere godtroende og naive sjæle.

For jeg behøver ikke en forsker til at fortælle mig at drikker jeg for lidt kaffe om morgen går jeg og brokker mig og drikker jeg for meget om aften sover jeg dårlig.

Diabets eller kræft - hvad rager det mig - det er kaffesmagen jeg går op i

Så lad mig drikke min morgenkaffe i fred og ro.

Kaffe og akrylamid

Det ser ud til at det kræftfremkaldende akrylamid mest er i mellemristet kaffe. Ved let ristning er der ikke dannet så meget, og ved mørk ristning bliver en del af den nedbrudt igen. Mængderne ser dog ud til at være så beherskede at et normalt kaffeforbrug næppe udgør nogen alarmerende kræftrisiko i sig selv, men det kan dog kaldes hykleri at sidde med en kop kaffe og ristet brød, og insistere på at enhver tvivl om sikkerhed skal resultere i forbud mod stoffer fra moderne tid.

Blød i bærret

Hvad fanden er det for en kaffe du drikker Holger? Brændte bær..?!?!

Man brænder ikke kaffebønner - man rister dem og når det gøres ordenligt så sker det under meget kontrolleret forhold der skal sikre at få den optimale smag ud af bønnerne.

Det er meget tydeligt at din brændte kaffe indvirker på dybere niveauer i dit centralnervesystemet og ikke på en positiv måde.

Brændte bær,-suppe.

Nede i de varme lande, lidt oppe i højderne hvor det er lidt køligere, kan der vokse kaffebuske, det er bærrene Vi kalder bønner, og kort fortalt er kaffe brændte bær-suppe.
Vi kan også kalde det bær-kul-suppe, suppe af forkullede bær.
Basal logisk set, kan det vel ikke være sundt at drikke 'Acrylamid', som jo aktuelt er i fokus.
Det er meget tydeligt at kaffe indvirker på dybere niveauer, centralnervesystemet.

Førhen, angst, typer af undersøgelser og industri

Hej.

Det er dejligt at høre eller læse, at kaffe nu er en neutral eller ligefrem sund drik. Førhen blev den jo opfattet som meget skadelig i alternative fag/interesse-kredse.

Jeg er helt enig med, at mennesker med angst skal være påpasselig med kaffe. Min angst forværres nemlig af et kaffeindtag, der er større end 1-1½ kop. Så folk med angst må prøve sig frem m.h.t. hvor meget kaffe, de kan tåle.

Jeg tror, at den angstfremkaldende effekt skyldes koffein. Men jeg er ikke sikker. Derfor er det også uforståeligt for mig, at jeg har turdet indtage koffein-piller på et tidspunkt. Jeg har jo en mangeårig angstlidelse.

Jeg er glad for, at der skrives, at man skal tage nogle af undersøgelserne med en gran salt. Man skal nemlig passe på med sine konklusioner alt efter hvad slags undersøgelse, som det er.

Og måske har industrien støttet forskning økonomisk. Dette skal jo så også tages med et gran salt.

Venlig hilsen
Jan Hervig Nielsen
Ideudvikler
Projekt Smørhul
( og Projekt Trafiksikkerhed )

KAFFE-FORVIRRINGENS OPHØR ??? --- "HVORFOR DRIKKER JEPPE ???"

Som exempel på dårlig videnskab (forvirrende resultater) har jeg altid nævnet de talrige (nærmest utallige) kaffe-undersøgelser, hvoraf en stor del tilsyneladende har modstridende resultater.
---
Nu er der pludselig en sammenfatning der antyder enighed mellem de mange forskellige undersøgelser. Det lyder jo forjættende, at der alligevel ikke skulle være den store uenighed om kaffens skadelighed/gavnlighed.
Rapporten "Kaffe, Sundhed og Sygdom" giver et glimrende overblik, hvis man stoler på forfatternes resumering.
--- ---
PSYKOLOGI mht. "AT DRIKKE VÆSKE"
(1) Drikning af væske må give en vis beroligende effekt (jævnfør: "nervøst drikkeri").
(2) Social funktion (beroligende effekt?). Fælles indtagelse er "hyggelig" og giver mulighed for "snakkeri".
(3) Opkvikkende virkning. Mange drikker kaffe pga. den "opkvikkende" virkning, som måske skyldes koffein?
---
I henhold til ovenstående "kaffedriknings-psykologi" forekommer – Johnnie-Hougaard-Nielsen's – kommentar ovenfor mig at være yderst relevant. Hvordan kan man lave en videnskabelig bedømmelse af kaffens virkninger uden at kende den sammenhæng, hvori den indtages og årsagen hertil ???
---
PS: Fordi jeg som barn følte en stærk "indre uro" efter bare en enkelt kop kaffe, rører jeg kun yderst sjældent kaffe, selv om både smag og lugt forekommer mig tiltalende.
---
Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

Uden påvist effekt er det forkert at sige "sådan påvirker"

Der kan da tænkes at være biologiske effekter, men den type undersøgelser gør det svært at tro på "alt andet lige". Pointen er at kaffe er en meget udbredt social skik, således at et forbrug er en del af at være "et almindeligt menneske", og at dem som ikke drikker kaffe derved vælger at være lidt "afvigere".

Spørgsmålet er hvilke sociale vaner de bruger i stedet for. Hvis det ofte bliver til at drikke sodavand eller alkohol, kunne det tænkes at undersøgelserne egentlig viser skadevirkninger ved forbrug disse drikkevarer, og at kaffe måske blot er hovedsageligt uskadeligt. Det at undersøgelserne sikkert omfatter mange mennesker beskytter ikke mod den type skævheder.

Hvorfor er mon kaffe sundt?

Kaffe nedsætter gennemtrængeligheden af blod-hjerne-barrieren, og dette kan tænkes at være en årsag til, at der er positiv virkning af kaffedrikning mod Parkinsons Sygdom og Alzheimers Demens.

Seneste fra Krop & Sundhed

Grønlandske stemmer

Bo Albrechtsen, museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, drømmer om at få et naturhistorisk museum i Grønland.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg