Det er dejligt afslappende at sætte sig i lænestolen med en kop kaffe og et stykke chokolade eller at hælde energidrik i gabet efter en løbetur.
Men du skal tænke dig om, inden du drikker og spiser for meget af de gode sager. En engelsk undersøgelse viser nu, at en stor mængde koffein fra kaffe, te, chokolade og energidrikke øger risikoen for at se syner, høre stemmer eller endda mærke spøgelser i nærheden.
Risikoen for hallucinationer er faktisk tre gange højere hos folk, som drikker mindst tre kopper friskbrygget mokka – hvad der svarer til syv kopper pulverkaffe – om dagen, når man sammenligner med folk, som drikker mindre end én kop pulverkaffe om dagen.
Resultatet er offentliggjort af psykologer fra Durham University i tidsskriftet Personality and Individual Differences.
Kan skyldes stress
Psykologerne udspurgte 200 studenter om deres indtag af koffein og sammenlignende svarene med stressniveau og oplevelser af hallucinationer.
\ VIDSTE DU
Koffein findes i bl.a. i kaffe-, te-, kakao og kolaplanter.
Naturstoffet kvikker os op og gøre os mere udholdende og blev tidligere anset for at være doping i forbindelse med idræt.
Man ved ikke præcis, hvordan koffein virker.
Kilde: netdoktor.dk
Ifølge forskerne selv kan resultatet være et udtryk for, at koffein i sig selv forstærker de negative effekter af stress, fordi koffein øger mængden af stresshormonet kortisol i blodet. Det kan måske få folk til at hallucinere mere, funderer forskerne.
En anden overvejelse i artiklen er, at de udsatte studerende bruger kaffe eller chokolade til at komme igennem oplevelsen af at have en hallucination.
Ernæring bør undersøges nærmere
»De fleste af os har prøvet at høre en stemme fra nogen, der ikke er til stede, så hallucinationer er ikke nødvendigvis et tegn på, at man er syg,« konstaterer den ene forfatter, Simon Jones, i en pressemeddelelse.
»Hallucinationerne kan være sat i gang af f.eks. traumer fra barndommen, men denne undersøgelse antyder, at det giver god mening også at undersøge, hvilken rolle ernæring spiller for hallucinationer,« mener Simon Jones, der som ph.d.-studerende har lavet artiklen med sin vejleder, ph.d. Charles Fernyhough.
Du kan selv deltage i en undersøgelse om koffein på Simon Jones’ hjemmeside hos Durham University.