Kan UVVU vurdere al slags forskning?
Udvalget for Videnskabelig Uredelighed, UVVU, tager stilling til sager, hvor der er mistanke om forskningsfusk. Bloggeren Claus Emmeche sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt UVVU kan vurdere al slags forskning.

Claus Emmeche sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt Udvalget for Videnskabelig Uredelighed kan vurdere enhver slags forskning. (Foto: Shutterstock)

Claus Emmeche sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt Udvalget for Videnskabelig Uredelighed kan vurdere enhver slags forskning. (Foto: Shutterstock)

Der har i den seneste tid været en række sager om uredelig forskning.

UVVU, Udvalget for Videnskabelig Uredelighed, er den instans, der tager stilling til sager vedrørende uredelig forskning.

Bloggeren Claus Emmeche påpeger i sit seneste blogindlæg 'Kritik af pseudovidenskab censureret', at UVVU primært er sat i verden for at forholde sig til sager, hvor en forsker inden for et i øvrigt sundt videnskabeligt felt konstruerer data eller manipulerer sin forskning og således bryder med de videnskabelige normer for god, redelig forskning.

Men der er mange forskningsfelter, hvor karakteren af den videnskab, der udføres, er langt mere usikker. Og det er netop den slags sager, som Claus Emmeche mener, at UVVU potentielt har en udfordring i at kunne vurdere indholdet af.

Sagen om Helmuth Nyborg

Claus Emmeche tager i sit blogindlæg udgangspunkt i en konkret sag om Helmuth Nyborgs IQ-forskning, som UVVU har dømt uredelig. Nyborgs kritikere, herunder de, som indklagede ham for UVVU, finder ikke, at UVVU's dom er hård og tydelig nok; omvendt opfatter Nyborg sig selv som offer for en politisk proces.

Et andet kritikpunkt har dog været, at Nyborg går imod den generelle holdning blandt intelligensforskere, og at han ikke er anerkendt blandt flertallet af psykologer - og det giver UVVU en udfordring, da udvalget dermed bliver stillet til opgave at vurdere forskning, der er kontroversiel eller strider imod normerne.

Du kan læse meget mere om denne problematik i Claus Emmeches spændende blogindlæg. Claus Emmeche er biolog og videnskabsteoretiker, lektor og leder af Center for Naturfilosofi og Videnskabsstudier ved Det Naturvidenskabelige Fakultet (CPNSS), Københavns Universitet.

Mange andre gode blogs

Der kommer hele tiden nye, gode blogindlæg på Videnskab.dk's blogside. Vi har her lavet en kort opsamling på nogle af de mest interessante blogindlæg, der har været på Videnskab.dk i den seneste tid:

Jagten på den individuelle cancerbehandling

Der kommer formentlig aldrig en generel kur imod cancer, for selvom kræftsygdomme kan se ens ud, kan de være meget forskellige på molekylært plan. Det betyder, at tumorer kan reagere vidt forskelligt på den samme behandling. Magnus Kjærgaard har lavet et interessant indlæg om nogle af de fremskridt, der er gjort i kræftbehandlingen, og hvordan muligheden for at tilpasse behandlingen til tumorernes specifikke mutationer forhåbentlig kan føre til endnu større forbedringer i kræftbehandlingen fremover.

Skal hemmelige tribunaler begrænse miljøhensyn?

Transatlantiske handelsforhandlinger mellem USA og EU går i øjeblikket i hårdknude på grund af uenighed om det såkaldte forsigtighedsprincip, der lægger vægt på, at usikkerheden om eventuelle uønskede bivirkninger skal have indflydelse på godkendelsen af nye produkters adgang til markedet. For at løse dette stridspunkt og finde en fair balance mellem hensynet til investorernes interesser og hensynet til de overordnede samfundsinteresser, er der kommet et forslag om at indføre internationale tribunaler (Investor-State Dispute Settlement, ISDS), der træffer afgørelser om enkeltsager bag lukkede døre og uden appelmulighed. Du kan læse meget mere om denne højaktuelle sag i Niels I. Meyers seneste blogindlæg.

Danmark behøver flere kvalificerede manuskriptforfattere

Selvom danske film og tv-serier har været succesfulde internationalt, mener både Procentforeningen, med Michael Obel i front, og direktør for Film Fyn, Bo Damgaard, at Danmark mangler endnu flere uddannede manuskriptforfattere, hvis hjerte banker for velskrevne filmfortællinger. Heidi Philipsen har skrevet et spændende indlæg om sin rejse til Los Angeles, hvor hun, sammen med sin kollega, har samlet en masse inspiration til at starte en ny SDU-uddannelse, der har fokus på manuskriptudvikling.

Samlebåndets historie og kultur

Kristian H. Nielsen har lavet et indlæg om en fascinerende fortælling om samlebåndets industrielle og kulturelle betydning, der er skrevet af den amerikanske teknologihistoriker David E. Nye, der er ansat ved Syddansk Universitet. Du kan læse alt om samlebåndets oprindelse og økonomiske betydning, samt hvordan samlebåndet i 1950'erne og 1960'erne i stigende grad blev udsat for kritik fra forskellige kunstnere.

Pinkodemusik – om kvitteringslydens psykologi

Nicolai Jørgensgaard Graakjærs lokale supermarked har fået nye kortterminaler, der ikke laver lyde, når man trykker sin pinkode ind. Fraværet af tastelyden kan virke en smule forvirrende, fordi den bryder med det ritual, man er vant til at gennemgå, når man betaler for sine varer. Du kan læse meget mere om psykologien bag lyde i supermarkedet i dette sjove blogindlæg.

Skolehaver og gårdbesøg kan bidrage til fornyelsen af folkeskolen

Skolehaveundervisning og gårdbesøg bidrager i stigende grad til en mere anvendelsesorienteret, eksperimenterende og spændende undervisning. Pernille Malberg Dyg har netop afsluttet sin ph.d.-afhandling, hvor hun havde fokus på samarbejdsmuligheder mellem landmænd som autentiske eksperter og lærere. Hun har kigget på lærernes og landmændenes motivation, læringsmål og værdier i fire cases omkring undervisningen i landbrug, økologi og mad, hvilket du kan læse meget mere om i dette blogindlæg. 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.