Lyden af en fugl, der torpederer en rude, er ikke til at tage fejl af. Mange fugle dør, fordi de brækker nakken under kollisionen.
Problemet er, at fuglen ikke opfatter ruden som en rude.
Enten ser fuglen dét, ruden spejler, og tror den kan flyve ind i spejlingen af havens træer. Eller også tror fuglen, den kan flyve direkte gennem bygningen, hvis ruderne er placeret direkte over for hinanden. Fuglen tror, der er fri passage. Men nu har tyske forskere fra Max Planck Institute for Ornitology i samarbejde med glasfirmaet Arnold Glas udviklet en rude, der bruger et trick fra edderkoppens spind. Den nye rude har fået integreret striber af ultraviolet materiale i et mikado-agtigt mønster.
Mennesker kan ikke se stregerne, men for fuglene ser det ud som om, vinduet er overklistret i tape. Det skal sikre at fuglene undgår kollisionen.
Ruden kan redde fugleliv
Ruden, der har fået navnet Ornilux, blev testet ved at indsamle 850 fugle fra 19 forskellige arter. Fuglene blev sluppet løs i et rum, med to vinduer placeret ved siden af hinanden.
I den ene ramme var der almindeligt glas, og i ruden lige ved siden af, var ruden med UV-mønsteret.
76 % af fuglene fløj mod den rude, der ikke havde UV-mønsteret. Et sikkerhedsnet, der fangede fuglene, var placeret lidt foran vinduerne, så de ikke kvæstede sig. Ideen med at bruge UV-mønsteret stammer fra en videnskabelig artikel, der fremlagde en teori om, at edderkoppers spind reflekterede det ultraviolette lys og det betød, at fugle kunne se spindet og derfor ikke fløj ind i det.
Ifølge det tyske glasfirma Arnold Glas, der var med til at udvikle UV-ruden, dør der dagligt 250.000 fugle af kollision med ruder i Europa, så glasset kan potentielt redde mange fugleliv. »Ved at sætte uv-ruderne op, vil fuglene formodentligt se stregerne. Spørgsmålet er, om de også kan se stregerne, når de nærmer sig fra en skæv vinkel? Man kan antage, at de 25 % hvor fuglene har fløjet mod UV-ruden, har det bare fungeret som et spejl. Men hvis teknikken virker, er det virkelig et fremskridt« siger Torben Dabelsteen, der er lektor ved Biologisk Institut, Økologi og Evolution under Københavns Universitet.
Fugle vænner sig til skræmsler og klistermærker
Fugleskræmsler og klistermærker med silhuetter af rovfugle virker kun i et vist stykke tid. Fuglene lærer, at det ikke er levende væsner, som jager dem, men bare døde skræmmekampagner. »Det, der er det interessante, er, om det forhindrer flere fugle i at flyve ind i vinduer, end dem med rovfuglesilhuetter,« siger Torben Dabelsteen.
»Hvis det kan reducere antallet af ulykker, vil det være et alternativ til rovfuglesilhuetter. Men der er selvfølgelig det økonomiske aspekt i det. Vil de nye ruder være meget dyre end at sætte et klistermærke op?« siger Torben Dabelsteen. For en Ornilux-termorude i sig selv bliver merprisen pr. kvadratmeter omkring 70-80 %, oplyser Thorkild Jørgensen, der er repræsentant for Arnold Glas i Skandinavien. »Ud fra en økonomisk betragning vil man jo altid komme til at betale mere. Men omvendt kan man sige ‘hvorfor skal vi ikke smide affald i naturen?’, det er vel et spørgsmål om prioriteter, og jeg mener, det er værd at passe på fuglene omkring os,« siger Thorkild Jørgensen.