Ny dansk solcelleoplader kan gemmes væk i lommen
Danske forskere har udviklet verdens mest kompakte solcelleoplader. Den kan rulles sammen og ligge i en bukselomme, så du kan tage den med og oplade din mobiltelefon, uanset om du er på vandretur eller på stranden.

Solcelleopladeren rulles ud og forbindes til mobiltelefonen, der bliver ladet op i løbet af 2-3 timer, såfremt Solen skinner. Se flere billeder og en video af produktet på Kickstarter.com (Foto: infinityPV).

Solcelleopladeren rulles ud og forbindes til mobiltelefonen, der bliver ladet op i løbet af 2-3 timer, såfremt Solen skinner. Se flere billeder og en video af produktet på Kickstarter.com (Foto: infinityPV).

 

Danske forskere har skabt en mobiloplader baseret på solceller af plastik, der kan rulles sammen i et lille hylster.

Du kan derfor have den med i lommen og lade mobiltelefonen op, uanset om du er på stranden, på Roskilde Festival eller på vandretur i Himalaya.

Den lille solcelleoplader, der går under navnet HeLi-on, kan endnu ikke købes i butikkerne, men alligevel er den allerede populær.

På under to uger har flere end 700 brugere forudbestilt opladeren ved at støtte udviklingen af produktet med mindst 590 kroner på crowdfunding-hjemmesiden Kickstarter

Dermed har det danske firma bag opladeren, infinityPV, nået sit mål om at samle 500.000 kroner ind til produktionen, lang tid før Kickstarter-kampagnen ender 9. januar 2016. Såfremt kampagnen som ventet bliver gennemført, vil opladerne formentlig blive leveret i juli 2016.

Verdens mest kompakte solcelleoplader

Det store salgsargument er, at HeLi-on er verdens mest kompakte solcelleoplader. Når det omtrent 1 meter lange solpanel er rullet sammen, er selve hylsteret 11,3 centimeter langt, mellem 2,8 og 3,6 centimeter tykt, og det vejer blot 105 gram.

»Det, at man kan gemme et forholdsvis stort solpanel ned i lommen, er en fuldstændig unik ting,« siger solcelleforsker Morten Vesterager Madsen, der er medejer i infinityPV ApS.

Morten Vesterager Madsen har grundlagt infinityPV sammen med blandt andre Mikkel Jørgensen og Frederik C. Krebs, der gennem 15 år har markeret sig som nogle af verdens førende forskere inden for plastsolceller.

Idéen møder opbakning fra en forsker på Syddansk Universitet.

Fakta

HeLi-ons specifikationer: Størrelse: 11,3 x 3,6 x 2,8 cm Vægt: 105 gram Kapacitet: 2.600 mAh Effekt: 3 watt Ladetid: 2-3 timer Selve solcellerne er under 2 mikrometer tykke, men de er beskyttet af folie, der gør solpanelet 1 millimeter tykt. I udrullet tilstand vil solpanelet være omkring 1 meter langt og 10 centimeter bredt.

»Det lyder som et spændende koncept. Det viser et potentiale for teknologien, og det, synes jeg, er interessant i sig selv,« siger Morten Madsen, der er lektor på Mads Clausen Instituttet på Syddansk Universitet.

Morten Madsen fra SDU forsker ligesom sin navnebror fra infinityPV i polymerbaserede organiske solceller, men han har ikke haft noget at gøre med den nye solcelleoplader.

Oplader mobilen på 2-3 timer

Opladeren indeholder ligesom en almindelig powerbank et batteri med en kapacitet på 2.600 mAh, hvilket er nok til at lade de fleste smartphones fuldt op én gang.

Solcellepanelet er det, der gør opladeren særlig. Dels er selve produktionen speciel, for solcellerne printes i almindelige trykkerimaskiner. Derudover består solcellerne af polymer i stedet for det traditionelle materiale silicium, hvilket gør dem ekstremt tynde og fleksible, og det er de egenskaber, der gør det muligt at rulle solcellepanelet sammen i det lille hylster.

»Det har fungeret super fint i tests. Jeg har brugt den i mit kolonihavehus, hvor der ikke er noget strøm, og jeg har lagt den ud på en bænk, mens jeg har været til møde. Vi forestiller os, at den er helt oplagt til festivaler, hvor de fleste slæber et eller andet med til at lade, men den her kan man have med i lommen i stedet for i tasken,« siger Morten Vesterager Madsen.

Nogle testpersoner har undret sig over, at solpanelet er relativt stort, men det er nødvendigt for at kunne levere en effekt på 3 watt, hvilket gør det muligt at lade en mobiltelefon helt op i løbet af 2-3 timer, forklarer Morten Vesterager Madsen.

Eksisterende solcelleopladere baseret på silicium med tilsvarede effekt og ladetid er på størrelse med en iPad, men da solceller af polymer ikke er ligeså effektive som solceller af silicium, skal der et større areal til for at kunne levere samme mængde energi. Til gengæld kan solpanelerne af silicium ikke rulles sammen, og de fylder derfor mere under transport.

Det er dog kun i middagssolen, at det tager 2-3 timer at lade en mobiltelefon op. I overskyet vejr går det meget langsommere, så der må man ty til HeLi-ons indbyggede batteri ligesom i en almindelig powerbank. Alligevel mener Morten Vesterager Madsen, at solpanelet er brugbart i solfattige Danmark.

»Det er jo sjældent, at man ikke ser i hvert fald en times god sollys, og det vil give 40-50 procent på batteriet,« siger han.

Opladeren viser plastsolcellers potentiale

Det danske firma infinityPV producerer de polymerbaserede organiske solceller ved at printe dem i en trykkerimaskine. (Foto: infinityPV).

Forskerne forventer, at organiske solceller bliver rullet ud i mange andre slags produkter i fremtiden.

Fordelene ved organiske solceller er, at de er lette, tynde, bøjelige, potentielt billige at producere og udskifte, og at de kan blive gennemsigtige.

Til gengæld er effektiviteten og holdbarheden dårligere end ved solceller af silicium, selvom de organiske solceller har indhentet en del af forskellen gennem de seneste års udvikling.

»Man har nogle gode resultater nu på forskningsplan, og man kan vise, at effektiviteten er stigende, og at solpanelerne kan laves i større skala. Men man mangler at se et gennembrud i form af nogle nicheprodukter, så potentialet ved teknologien kan blive vist frem for omverdenen. Så jeg synes, at det er spændende med projekter som dette,« siger Morten Madsen fra SDU.

Solcelleopladeren er netop også blevet udviklet for at vise teknologien frem.

»Vi har i høj grad valgt at lave produktet for at demonstrere de helt store fordele ved polymersolceller, nemlig at de er fleksible og kan rulles. Men det er også en demonstration af, at de kan produceres i stor skala, for med over 700 backers er det mange meter solceller, der skal printes, hvis projektet gennemføres. Det er dog overhovedet ikke noget problem – vi kan producere kilometervis om nødvendigt,« siger Morten Vesterager Madsen fra infinityPV.

 

Snart kan du købe vinduer med solceller i

Morten Madsen fra SDU forventer ikke, at de organiske solceller vil kunne konkurrere direkte med siliciumsolceller på effektiviteten og holdbarheden lige med det samme. Først og fremmest vil de blive brugt i produkter, hvor de fleksible og gennemsigtige egenskaber kommer i spil. 

»Man kunne forestille sig, at man vil kunne købe vinduer med solceller i. Du vil også kunne også lægge solcellerne på tage, hvor de vil kunne følge bygningens konturer og være pænere at se på,« siger Morten Madsen fra SDU.

Hans forsigtige spådom er, at organiske solceller til vinduer og bygninger for alvor vil komme på markedet inden for 5-10 år.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk