Kina kobler manuelt
24. juni gennemførte Kina den første manuelle sammenkobling af to rumfartøjer. Det er et vigtigt skridt for bemandet kinesisk rumfart.

Shenzhou 9 kobler sammen med Tiangong 1. (Billede: CCTV)

Shenzhou 9 kobler sammen med Tiangong 1. (Billede: CCTV)

Det var en stor succes for Kinas bemandede rumprogram, da rumskibet Shenzhou 9 søndag blev manuelt koblet sammen med rumstations-testmodulet Tiangong 1.

Shenzhou 9 med sin tre personer store besætning blev opsendt 16. juni og ankom til Tiangong 1 18. juni.

Søndag morgen, kl. 05:12 dansk tid, forlod de tre taikonauter, Jing Haipeng, Liu Wang og Liu Yang, så igen Tiangong 1 om bord på Shenzhou 9. Med Liu Wang ved styrepindene blev Shenzhou 9 derefter langsomt bragt til sammenkobling med testmodulet igen. Det skete kl. 06:48 dansk tid.

Taikonauter lander på Jorden fredag

Tiangong 1 blev opsendt 29. september sidste år, og ifølge offcielle kinesiske kilder skal modulet kredse om Jorden i to år, hvorefter det skal brænde op i Jordens atmosfære. Erfaringerne fra brugen af Tiangong 1 skal bane vejen for en bemandet kinesisk rumstation på 60 ton, der efter planen skal realiseres omkring år 2020. Evnen til at gennemføre manuelle sammenkoblinger er vigtig for at kunne opbygge og drive en rumstation.

Efter planen vil Shenzhou 9 og de tre taikonauter forlade Tiangong 1 torsdag 28. juni. Hvis alt går efter planen, vil de så lande i Mongoliet på fredag, 29. juni, og derved afslutte Kinas fjerde bemandede rumflyvning.

Næste kinesiske rumrejse bliver også en bemandet mission til Tiangong 1 og den vil formentlig finde sted i slutningen af 2012 eller tidligt næste år.

Kilde: Xinhua.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker