Hemmeligt våben jager pirater væk
Det lykkedes for Maersk Alabama at jage pirater på flugt med en lydkanon. Men hvordan fungerer en lydkanon, og kan piraterne ikke bare finde deres høreværn frem?

Sømænd ombord på Maersk Alabama brugte for nylig en lydkanon til at afværge et angreb fra somaliske pirater.

Men hvordan fungerer en lydkanon - og kan kanonen sætte en effektiv stopper for piraterne. Vi har set nærmere på den tekniske side af sagen.

Lydkanonen fungerer ved at sende meget kraftige lydbølger mod angriberne.

Lyden, der sendes af sted, er så kraftig, at den svarer til at stå ved siden af en jet-motor.

Våbnet er altså ikke dødbringende, men virker tilsyneladende effektivt til at jage pirater på flugt med.

Våbenet er også blevet anvendt mod demonstranter - se video øverst.

Lydkanonen bruges både af den amerikanske hær og politiet, men fordi det er et ikke dødbringede våben, må Mærsks skibe bruge lydkanonen som forsvar mod pirater.

Lydkanonen kaldes en LRAD, hvilket er en forkortelse for Long Range Acoustic Device (Langtrækkende akustisk apparat). Apparatet kan have flere former, men er oftest på størrelse med en parabol. Kanonen i tal:

  • Leverer en lydstråle på 120 decibel i dens normaltilstand, men kan skrues op til 146 decibel
  • Har en rækkevidde på 300 meter over land og 500 meter over vand
  • Lydkeglen er omkring 30 grader bred
  • Tykkelse: 12 cm
  • Diameter: 88 cm
  • Vægt: 20 kg

Forsvarer sig med larm

Lydkanonen når sit maksimum ved 146 decibel (målt en meter fra lydkanonen). Det er et godt stykke over den normale smertetærskel for lyd, der ligger på omkring 130 decibel. Normal samtale ligger på 60 decibel og larmen fra en plæneklipper på omkring 90 decibel.

Lyd opstår når noget vibrerer i luft eller vand, bevægelsen skubber til luftmolekyler, som igen skubber til de luftmolekyler, som de ligger op ad. Bevægelsen bliver en bølge, og bølgen forplanter sig i det materiale den passerer igennem. Når bølgen af luftmolekyler når menneskets øre, opfatter vi den bølge som lyd.

Den opfattede lydstyrke afgøres af to faktorer - frekvens og amplitude. Amplituden betyder, hvor langt der er imellem bølgetop og -dal, og afgør hvor høj en lyd er.

Frekvens betyder, hvor hurtigt bølgen gentager sig selv. Lydbølgen som lydkanonen bruger har høj frekvens og amplitude. Det giver en høj larmende lyd, der minder om lyden af en intens sirene. Og den fungerer altså nærmest som en vandkanon, der skyder med lyd.

Høj frekvens spredes ikke

Grunden til, at lydkanonen kan retningsbestemme lyden skyldes, at de lydbølger som den skyder med har høj frekvens. Lydbølger spreder sig som ringe i vandet ud fra den kilde, de kommer fra. Men højfrekvente bølger spreder sig ikke i lige så høj grad som lavfrekvente bølger.

Fakta

DECIBEL

Som en tommelfingerregel kan man lige netop høre forskel i styrken på to lyde, hvis de har en forskel på 1 dB. En forskel på 3 dB er tydeligt hørbar, og hvis to lyde har en forskel på 10 dB, vil den ene lyde omtrent dobbelt så kraftig som den anden.


Kilde: Acoustics, Aalborg Universitet

En anden grund til, at lydkanonen kan retningsbestemmes, er, at den i stedet for at bestå af en enkelt højtaler, består af mange, mange små højtalere. Højtalerne i kanten af kanonen laver bølger, som svinger modsat dem i midten af kanonen, og det gør, at lyden reduceres kraftigt.

Det betyder, at man ender med en slags lydkegle. Men om keglen bliver ved med at virke mod piraterne er et helt andet spørgsmål.

Ørepropper og høreværn hjælper

Lydkanonen kan nemlig måske besejres med høreværn. Vi bad Flemming Christensen, lektor ved Sektion for Akustik på Aalborg Universitet, vurdere lydkanonen.

»Forudsat at der er skruet op på 146 dB kan lyden potentielt give varig høreskade. Men når det er sagt, så kan piraterne faktisk godt dæmpe lyden med ørepropper. Det vil dog være svært for dem at tale med hinanden på grund af larmen og ørepropperne,« forklarer han.

Lydkanonen arbejder med frekvenser på 2-3 kHz, hvor høreværn og klassiske ørepropper faktisk hjælper ret godt.

Almindelige ørepropper kan reducere larmen fra lydkilder med omkring 30 decibel. Men selv med en reduktion på 30 decibel, er larmen fra lydkanonen stadig kraftigere end den, man oplever på de fleste diskoteker.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.