Danmark skal være med til at bygge verdens største teleskop
Danmark er gået med i et europæisk samarbejde om at bygge verdens største teleskop 'European Extremely Large Telescope'. Byggeriet går allerede i gang senere i år.

Sådan vil E-ELT sandsynligvis komme til at se ud, når det står færdigt. (Kilde: ESO)

Sådan vil E-ELT sandsynligvis komme til at se ud, når det står færdigt. (Kilde: ESO)

Danmark har været medlem af organisationen det Europæiske Syd Observatorium (ESO) siden 1967. ESO har stået for opførelsen af og observationer med nogle af verdens største og mest avancerede teleskoper.

Det nye European Extremely Large Telescope (E-ELT) vil veje 4.000 tons og vil med sit næsten 40 meter store spejl blive verdens største teleskop, der observerer i optiske bølgelængder, dvs. det lys, vi mennesker kan se.

ELT giver langt skarpere billeder end Hubble

Billederne som astronomerne vil få fra E-ELT, vil blive 10 gange skarpere end de billeder, vi i dag får fra Hubble Space Telescope (HST), og fordi teleskopet kan opfange mere lys, vil man kunne se to gange så langt tilbage i tiden som HST, der i dag har rekorden.

Derved kan astronomerne måske se tilbage til den tid, hvor man mener, at de første stjerner og galakser blev dannet.

European Extremely Large Telescope klar i 2023

Teleskopet kommer til at ligge på toppen af den tre kilometer høje bjergtop Cerro Amazones i det nordlige Chile.

Men selvom byggeriet allerede går i gang senere i år, vil teleskopet først stå klar omkring år 2023, da det er vanskeligt at producere de dele, teleskopet skal bruge, og mindst lige så vanskeligt at arbejde ved de store højder, hvor teleskopet skal ligge.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker