Curiosity er i fin form
NASA er i fuld gang med at få marsrobotten Curiosity gjort klar til at starte sine videnskabelige undersøgelser af den røde planet.

En del af Curiositys landingssted. Kanten af Gale-krateret ses i baggrunden. (Foto:NASA/JPL-Caltech)

Siden den forrygende landing i mandags, 6. august, har der været gang i arbejdet med at gøre marsrobotten Curiosity klar til at gå i gang med sine undersøgelser.

Billedet her er det første i fuld opløsning, der viser Curiositys landingsted - det 154 km store Gale-krater. Det er optaget med navigationskameraerne, der er placeret i toppen af Curiositys mast.

På billedet ses kraterkanten i baggrunden. I forgrunden ses to mærker eller 'udgravninger' i overfladen, der er skabt af raketmotorerne under landingen.

Curiosity gemmer på mini-laboratorier

Et af Curiositys videnskabelige instrumenter hedder ChemCam. Det skal ved hjælp af en laser undersøge sammensætningen af klipper på den røde planet i en afstand på op til syv meter fra robotten.

Ved at skyde meget korte pulser af intenst laserlys ind i en klippe, kan ChemCam få en lille del af klippen til at fordampe. Ved hjælp af måleinstrumenter på robotten kan sammensætningen af det fordampede klippemateriale bestemmes.

Inde i robotten findes flere mini-laboratorier, der kan undersøge prøver af marsoverfladen, som bliver indsamlet med Curiositys godt to meter lange robotarm.

På armen sider også måleinstrumenter - bl.a. et kamera og et instrument til at måle grundstofsammensætningen af de emner, der undersøges.

Desuden har Curiosity en vejrstation samt udstyr til at registrere den stråling, der rammer marsoverfladen.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud