Video: Robot kan både løfte skrøbeligt hindbær og tunge vanddunke

Den nye robot-muskel kan både flytte et lille, skrøbeligt hindbær uden at ødelægge det OG løfte vanddunke på op til fire kilo. Se det i videoen her. (Video: Tim Morrissey)

Den nye robot-muskel kan både flytte et lille, skrøbeligt hindbær uden at ødelægge det OG løfte vanddunke på op til fire kilo. Se det i videoen her. (Video: Tim Morrissey)

Kilde: 
05 januar 2018

Robotterne er klogere end os og stærkere end os, men de er endnu ikke lige så elegante som os.

Tag vores muskler som eksempel. De kan udstrækkes, variere greb og styrke, alt efter om vi griber forsigtigt ud efter et skrøbeligt hindbær, eller vi lægger alle vores kræfter i mekanisk styrketræning.

Det er nogle nuancer, som robotter ikke er kendt for at have - endnu.

Men nu har et hold af robot-forskere udviklet en kunstig robot-muskel, Hasel, der i høj grad minder om menneskets, skriver sciencemag.org.

Gennem et simpelt design har et amerikansk forskerhold fra University of Colorado skabt en blød, muskellignende aktuator - en særlig form for motor - der bruger elektricitet til at styre små, væskefyldte poser.

Forskerne bag er en del af the Keplinger Research Group, der er ledet af den amerikanske lektor i fysisk ved University of Colorado Christoph Keplinger.

Indtil videre har forskerne lavet tre forskellige designs, der kan bruges til forskellige formål.

De har for eksempel skabt et design, der kan bevæge sig som et menneskes biceps, og et design, der består af nogle dougnut-formede aktuatorer, som for eksempel kan gribe om skrøbelige ting som et hindbær.

En uvildig robotekspert, Robert Sheperd, der er professor i blød robotteknologi ved det amerikanske Cornell University, som ligger i staten New York, kalder over for sciencemag.org opfindelsen for »et meget stort skridt.«

Robot-musklerne har  både fundet vej til det videnskabelige tidsskrift Science, og dets søster-tidsskrift Science Robotics.

I videoen her får du en uddybbende og mere teknisk forklaring på designet bag robotten HASEL. (Video: Tim Morrissey)

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.