Succes! SpaceX genbruger rumraket for første gang

(Video: CBS News)

(Video: CBS News)

Kilde: 
31 marts 2017

Det lykkedes SpaceX at genbruge deres rumraket klokken 00.27 i går nat dansk tid. Den 70 meter høje rumraket gik i kredsløb med en 5.282 kilo tung satellit ombord, som skal levere TV, internet og andre tjenester til Sydamerika. Det skriver Space.com.

Rumraketten Falcon 9 blev affyret fra NASA’s Kennedy Space Center i Orlando, USA, og den bestod hovedsageligt af genbrugte dele.

Det er historisk, da det er første gang, man genbruger en stor rumraket, og det tyder på, at rumfart i fremtiden kan gøres meget billigere.

»Det her er et virkelig, virkelig spændende skridt fremad. Jeg tror, hele industrien kigger med,« siger Martin Halliwell, der er leder og tekniker ved SES, der står bag satellitten, som SpaceX-raketten fløj med, til Space.com.

LÆS OGSÅ: SpaceX vil sende første private rumskib til Mars

Raketten fløj første gang i april 2016, hvor den afleverede SpaceX’s rumskib Dragon, fyldt med ressourcer, til den Internationale Rumstation for NASA. Herefter landede raketten igen på Jorden – på en platform på havet.

»Det er en fantastisk dag for (...) rumindustrien. Det betyder, at du kan flyve og genflyve en kredsløbs-booster, der er den dyreste del af raketten. Det her bliver ultimativt en kæmpe revolution inden for rumfart,« siger SpaceX’s egen stifter og administrerende direktør Elon Musk, til Space.com.

LÆS OGSÅ: Bakterier har haft gode forhold på Mars

Den seks millioner dollars dyre rumraket landede sikkert igen ved hjælp af raketmotorer og faldskærme, og den succesfulde mission giver opløftning til projektet, der ellers var ude for et uheld i september 2016, hvor en heliumtank fik en Falcon 9 raket til at eksplodere.

Du kan se affyringen af raketten på CBS News' video øverst i artiklen

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.