Øv! Kinesernes plantespirer på Månen døde i nat
Kilde: 
16 januar 2019

I går kunne vi fortælle nyheden om, at kineserne havde fået planter til at spire på bagsiden af Månen.

I dag blev lyset slukket for planterne. Bogstaveligt talt. For det lys, der ramte plantespirerne forsvandt, da det blev nat på Månens bagside.

Det skriver New Scientist.

Plantespirerne, som bestod af raps, kartofler og bomuldsplanter, blev holdt i live af solstråler på Månens overflade og blev omdirigeret til beholderen, hvor planterne voksede.

Men blot to uger efter, kineserne landede på Månens bagside, blev rumsonden for første gang trukket ned i komplet mørke, og temperaturen kan derfor falde helt ned til -170 grader.

månelanding spirer rummet

I midten af billedet kan man se de første plantespirer, som nu er døde. (Foto: Chongqing University)

Intet liv i beholderen overlevede Månens nat, men ikke desto mindre markerer den kortvarige blomstring af Kinas månehave en vigtig milepæl i vejen mod en månebase, skriver New Scientist.

For at mennesker i fremtiden vil kunne overleve på Månen eller Mars, kræver det, at vi kan få planter til at gro, så vi derigennem kan få føde og eventuelt brændstof og tøj.

Kina er dog ikke de eneste med ambitioner om en månebase. Den Europæiske Rumorganisation (ESA) har fremlagt deres vision om en ’måneby’, hvor flere organisationer, herunder private virksomheder, vil gå sammen om at etablere et samfund i fremtiden.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.