Nu er der hul igennem: Radioteleskop i Grønland er taget i brug
Et kæmpestort radioteleskop på 12 meter er blevet installeret ved Thule-basen, hvor det skal være med til at fange silhuetten af et sort hul.
Grønlandsteleskop 12 meter

Det 12 meter store radioteleskop er på plads på Thule-basen i Grønland. (Foto: CfA)

Det 12 meter store radioteleskop er på plads på Thule-basen i Grønland. (Foto: CfA)

Nu kan Grønland prale af at huse et stort, velfungerende radioteleskop med en parabol på 12 meter i diameter.

Teleskopet blev bragt til Grønland og sat op sidste år, og nu er det blevet taget i brug og er en del af et verdensomspændende netværk af teleskoper.

Grønlandsteleskopet er placeret på den amerikanske Thule-base ude ved kysten af det nordvestlige Grønland.

Ikke alene fungerer teleskopet som ventet, det kan også snakke sammen med det enorme observatorium ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) i Chile.

Teleskopet skal bruges som en del af det ambitiøse projekt Event Horizon Telescope (EHT), hvor målet er at bruge radioteleskoper til at tage billeder af sorte huller – sådan lidt populært sagt.

Sorte huller er områder af rummet, hvor koncentrationen af stof er så enorm høj, at tyngdekraften bliver umådelig stærk – faktisk så stærk, at ikke engang lys kan undslippe.

M87 rummer et kæmpemæssigt sort hul

Med EHT vil forskerne prøve at tage billeder af to store sorte huller, nemlig det sorte hul i midten af vores egen galakse, Mælkevejen, og det langt større sorte hul i centrum af galaksen M87.

Teleskopet i Grønland skal peges i retning af M87, hvor et sort hul med en masse som seks milliarder sole gemmer sig.

Andre teleskoper i Chile og på Hawaii rettes i samme retning, og når flere teleskoper placeret langt fra hinanden arbejder sammen, skulle det være muligt at skabe et billede af det sorte hul.

EHT netværk

Signaler fra teleskoper i Chile, Hawaii og Grønland skal kobles sammen, så det bliver muligt at tage billeder af det sorte hul i galaksen M87. ((Illustration: ASIAA)

»EHT forvandler hele kloden til et gigantisk radioteleskop, og jo længere radioparabolantennerne i netværket står fra hinanden, desto skarpere billeder kan EHT producere,« udtaler lederen af EHT-projektet, Sheperd Doeleman, fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i USA, i en pressemeddelelse.

»Grønlandsteleskopet vil hjælpe os med at opnå det bedst mulige billede af et supermassivt sort hul uden for vores egen galakse.«

Uden teleskopet i Grønland ville det slet ikke være muligt at observere det sorte hul i M87.

Man ser kun skyggen af hullet

I sagens natur er sorte huller ikke nemme at få øje på, så astronomerne skal nærmere prøve at fange den skygge, det sorte hul kaster. Det fortæller Marianne Vestergaard, der er lektor ved Niels Bohr Institutet under Københavns Universitet:

»Man håber på at se skyggen af det sorte hul. Der vil være en glød af lys fra gas og plasma omkring det sorte hul, fra materiale der er i færd med at blive opslugt af hullet. Men da det sorte hul ikke lyser, vil skiven af hullet være mørk, omgivet af en glød.«

Studerende ved teleskopet

I marts besøgte grønlanske studerende teleskopet, som også skal bruges i undervisningssammenhæng. (Foto: CfA)

Sådan et billede vil være et rigtig godt bevis for eksistensen af sorte huller, hvis nogen stadig skulle være i tvivl om, at de eksisterer. Det kan man nu næppe være længere, efter at detektorer i 2016 opfangede tyngdebølger fra to sorte huller, der smeltede sammen.

Marianne Vestergaard fortæller videre, at astronomerne håber at blive klogere på den stråle af stof, som det sorte hul spyer langt ud i verdensrummet, den såkaldte radiojet. De vil gerne vide, hvordan sådanne jets bliver dannet, og hvorfra de starter. Hun forsker selv i de sorte huller, der gemmer sig i centrum af galakser, men hun er ikke direkte involveret i EHT-projektet.

De første billeder af et sort hul er på vej

Grønlandsteleskopet er nu i fuld gang med at foretage målinger, men det får sandsynligvis ikke lov til at blive stående ved Thule-basen i ret mange år.

Thule (eller Pituffik, som området hedder på grønlandsk) er nemlig ikke det allerbedste sted til et radioteleskop. Problemet er først og fremmest luftfugtigheden, der forstyrrer målingerne.

Planen er da også at transportere teleskopet langt ind på indlandsisen – ind til midten af Grønland, hvor det kan stå højt og tørt. Her vil det fungere endnu bedre, end det gør i Thule.

»Det er absolut ønskværdigt, at teleskopet kommer op på indlandsisen, hvor det kan gøre den største nytte,« som Marianne Vestergaard siger det.

»På indlandsisen kommer man cirka tre kilometer op over havoverfladen. Jo kortere signalet skal vandre igennem atmosfæren, desto mindre bliver absorberet.«

Skarpe billeder af sorte huller kræver målinger igennem lang tid, så projektet fortsætter i mange år endnu.

Men astronomerne er allerede i gang med at analysere de foreløbige data, og det varer ikke mange måneder, før vi får de første, uskarpe billeder af et sort hul.

Her fortæller folkene bag Event Horizon Telescope, hvordan det er muligt at fange et billede af et sort hul. (Video: EHT Outreach)

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk