DART ramte plet: (Gen)oplev nattens torpedering af asteroide
Med missionen er NASA i gang med at teste, hvordan vi beskytter os mod ødelæggende asteroider med kurs mod Jorden.

(Opdateret tirsdag 27. september kl. 6:30)

Det lykkedes i nat NASA at styre en rumsonde direkte ind i en asteroide med over 22.000 km i timen i forsøget på at ændre asteroidens kurs. 

Kollisionen mellem rumsonde og asteroide fandt som planlagt sted klokken 1.14. Du kan se hele forløbet i udsendelsen herover.

Herunder kan du gense sammenstødet via det såkaldte DRACO-kamera, der sad på rumsonden og guidede den frem mod asteroiden.

DRACO sendte ét billede per sekund til Jorden, og du ser altså begivenhederne optaget i realtid. Efter sammenstødet går skærmbilledet i sort, fordi signalet forsvinder. (Video: NASA)

Tæt på sammenstødet fremstår skærmen sort med et enkelt lyspunkt. Punktet er asteroidesystemet Didymos, som består af den større asteroide, Didymos, og den mindre Dimorphos, der kredser om den store. 

Frem mod sammenstødet bliver lyspunktet større, og til sidst kan du se detaljerede optagelser af asteroiderne, inden skærmen bliver rød, når sonden rammer.

Du kan også scrolle gennem nattens live-opdateringer fra NASA på Twitter:

Fremtidens beredskab

Missionen, der har fået navnet DART (Double Asteroid Redirection Test), har for første gang nogensinde testet teknologi, der har til formål at beskytte os mod asteroider eller kometer med kurs mod Jorden.

Asteroiden Dimorphos, der er målet for DART-missionen, udgør ikke en trussel mod Jorden, men skaber gunstige muligheder for at teste, om teknikken fungerer.

I artiklen ‘KAPOW!%! I nat smadrer rumsonde ind i asteroide’ kan du læse meget mere om tannkerne bag den historiske mission. Du kan også få danske forskeres svar på, hvorfor et beredskab mod objekter fra rummet er nødvendigt. 

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk