Er vi virkelig alene i rummet? NASA indgår vigtigt samarbejde for at finde svaret
NASA Mælkevejen TESS Transiting Exoplanet Survey Satellite

NASA's Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS)-program undersøger i døgndrift 85 procent at himlen. Her ses Mælkevejen over kalkstensformationerne The Pinnacles i Australien. (Foto: NASA)

NASA's Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS)-program undersøger i døgndrift 85 procent at himlen. Her ses Mælkevejen over kalkstensformationerne The Pinnacles i Australien. (Foto: NASA)

24 oktober 2019

Man siger, at to hoveder tænker bedre end ét. Og med det in mente vil vi mennesker nu, måske, være tættere end nogensinde på at opklare mysteriet om liv i rummet.

To af verdens absolutte spidser inden for rumforskning har nemlig netop offentliggjort, at de slår sig sammen om det altoverskyggende formål: At undersøge, om vi er alene i universet, eller om der faktisk er andet liv udover os mennesker.

Det er holdet bag Breakthrough Listen-projektet, som nu skal arbejde sammen med NASA. Det skriver Breakthough Initiatives i en pressemeddelelse. Breakthough Initiatives er den overordnede organisation, hvor Breakthough Listen hører under.  

Breakthrough Listen-projektet, som har svimlende 100 millioner dollar i ryggen, blev grundlagt i 2015 af den israelsk-russiske fysiker, investor og multimilliardær Yuri Milner og får opbakning af for eksempel Stephen Hawking. 

Ideen med Breakthough Listen er, at projektet skal 'search for extraterrestrial intelligence' (SETI) - altså søge efter intelligent liv i rummet. Og forskerne skal mere specifikt arbejde sammen med NASA's Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).  

LÆS OGSÅ: Ville en rumsonde styret af aliens opdage liv på Jorden?

»Det er spændende, at verdens mest magtfulde og omsiggribende søgen efter intelligent liv i rummet nu skal arbejde sammen med holdet bag TESS, som er førende inden for blandt andet at lokalisere nye planeter,« udtaler Pete Worden, administrerende direktør hos Breakthrough Initiatives, i pressemeddelelsen.

Han uddyber samtidig, at de ser frem til at arbejde sammen om at svare på et af vor tids mest omdiskutterede spørgsmål: Er vi alene i universet?

Forskerne ved TESS-programmet er specialister i at måle, hvordan stjerner lyser over tid, og mere specifikt hvordan lyset ændrer sig. Forskerne hos NASA studerer således, når stjernernes lys flimrer, eller i korte perioder helt forsvinder. 

Det betyder nemlig typisk, at en planet har bevæget sig forbi stjernen, som så har skygget for det lys, forskerne kan se med deres specialiserede teleskoper her fra Jorden. 

LÆS OGSÅ: Forskere: Vi finder intelligent liv i rummet inden for 20 år

TESS-projektet har så følsomme og avancerede instrumenter, at de også kan opfange små og stenede planeter, som minder om Jorden. 

Samarbejdet mellem Breakthrough Listen og TESS betyder, at Breakthrough Listen nu vil have de planeter, som TESS har noteret sig som værende ekstra-interessante, i søgelyset.

De to prominente forskerhold kommer til at studere universet på flere forskellige måder, hvoraf der er to dominerende fokusområder: 

  1. Det ene fokusområde er at undersøge planeter for biosignaturer. Biosignaturer er indikatorer på, at biologiske processer måske har fundet eller stadig finder sted på en given planet. Og det kan være tegn på en form for liv. 
  2. Det andet fokusområde er at undersøge planeter for teknosignaturer. Teknosignaturer er indikatorer på, at der på en given planet findet avanceret teknologi, som måske er blevet udviklet af intelligent liv.

LÆS OGSÅ: Skal vi søge efter teknik eller biologi, når vi leder efter liv i rummet?

LÆS OGSÅ: Der er helt stille derude: Forskere har undersøgt 1.327 stjerner, men de kan stadig ikke finde aliens

LÆS OGSÅ: SETI-forsker: Verdens største teleskop skal guide rumvæsner til Jorden

LÆS OGSÅ: Er vi alene i rummet, fordi alle andre civilisationer er uddøde?

mtl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.