Hvorfor har vi nationalmelodier?
CLASSIC: Ved sportsstævner bliver de forskellige lande repræsenteret ved nationalmelodier. Men hvordan opstod de?
Nationalmelodi nationalsang danmark der er et yndigt land

Der ér et yndigt land.... Men hvorfor har vi egentlig nationalmelodier? (Foto: Shutterstock)

Der ér et yndigt land.... Men hvorfor har vi egentlig nationalmelodier? (Foto: Shutterstock)

I Danmark er det en særlige tradition, at alle danskere i Parken brøler med, når fodboldlandsholdet synger ’Der er et yndigt land’.

Vi kender alle vores nationalmelodi. Men hvorfor har vi den i grunden? Og hvorfor har andre lande også melodier, der repræsenterer dem, for eksempel ved slutrunder i fodbold?

De spørgsmål har Videnskab.dk’s læser Heino Nielsen grublet over. Han har skrevet til Spørg Videnskaben, der fluks sender spørgsmålet videre til Jens Henrik Koudal, der forsker i folkemusik og nationalsange ved Dansk Folkemindesamling.

»Uha, det er en længere historie,« siger han, da han hører spørgsmålet.

1800-tallets borgerlige søgte det nationale

Historien begynder nemlig et andet sted, end da H.E. Krøyer i 1830'erne sætter pennen på papiret og skriver melodien til ’Der er et yndigt land’.

Spørg Videnskaben Classic

Fra tid til anden 'genudgiver' vi artikler fra arkivet i vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben.

Denne artikel blev oprindelig bragt på Videnskab.dk 14. februar 2011.

Vi skal tilbage til starten af 1800-tallet. På det tidspunkt begyndte intellektuelle borgere i Europa at interessere sig for de nationale særtræk, der adskilte landene fra hinanden.

»På det tidspunkt opstod de borgerlige ideer om nationer med samme sprog, kultur og historie,« fortæller Jens Henrik Koudal.

Datidens europæiske kunstnere og intellektuelle gik i gang med at søge efter deres nationale identiteter. Den tyske filosof Herder mente, at identiteten især fandtes i historien – folkets fælles historie. Og det var en tanke, som vandt indpas.

Også i Danmark læste tidens fremmeste intellektuelle Herder. Nogle kastede sig derefter over fortidens litteratur, imens andre begyndte at indsamle folkeviser.

Kongerne havde kongehymner

På samme tidspunkt havde konge- og fyrstendømmer særlige kendingsmelodier.

»De europæiske kongehuse lod sig repræsentere med musik. På samme måde som et land havde et rigsvåben, havde det en kongehymne, typisk en march,« fortæller Jens Henrik Koudal.

I Danmark var den hymne ’Kong Kristian’, som stadig spilles i dag, når kongehuset deltager i officielle arrangementer.

Men de nye borgerlige ideer tog udgangspunkt i, at folket – og ikke kongen – var nationens rygrad. Derfor mente mange borgerlige i Europa, at deres nationer ikke skulle repræsenteres af en melodi, der hyldede kongen.

Melodien var inspireret af folkemusikken

Vidste du, at den danske professor Leif Ludwig Albertsen har kritiseret Der er et yndigt lands tekst og melodi: Første linje har tryk på 'er' (Der ér, et yndigt land), —et indholdsløst ord, og trykket gør sætningen pseudo-eksistentialistisk. Brede bøge og salten østerstrand er misvisende, da bøgetræer ikke er brede, og Østersøen er et af de mindst salte farvande. (Kilde: Wikipedia/Foto: Andrew Rich)

 

Også i Danmark gjorde man sig de tanker, og det endte med, at ’Der er et yndigt land’ blev skrevet. Så kunne de borgerlige bruge den i stedet for ’Kong Kristian’.
Melodien var inspireret af folkeviser, som blandt andet digterpræsten N.F.S. Grundvigs søn, Svend Grundtvig, havde indsamlet.

Det samme skete i andre europæiske lande: Borgerskabet skrev nye, borgerlige nationalsange.

Andre lande droppede folkemusikken

Men ikke alle melodier blev – ligesom den danske – skabt med inspiration fra folkemusikken. Melodien til Tysklands ’Deutschland über Alles’ var for eksempel oprindeligt en kejserhyldest. Kun teksten blev ændret.

Heller ikke den franske ’Marseillaisen’ blev skrevet med direkte inspiration fra folkemusik. Den melodi blev lavet efter den franske revolution, og den skulle derfor markere noget helt nyt. Og hverken folkeviser eller kongehymner var nye.

»Staten skulle med den melodi vise, at den kunne selv efter at have smidt enevælden på porten,« fortæller Jens Henrik Koudal.

Der er forvirring omkring kongehymnen

Som en krølle på hele historien fortæller Jens Henrik Koudal, at der stadig den dag i dag kan opstå forvirring om, hvilken melodi et land skal lade sig repræsentere sig af: Kongehymne eller nationalsang.

»En nationalsang bruges til to ting. Den skal være symbol for staten, og den skal repræsentere folket som fædrelandssang,« siger Jens Henrik Koudal.

Han fortæller, at kongen og staten oprindeligt var det samme, så staten Danmark blev for eksempel repræsenteret med ’Kong Kristian’.

Men danskerne har efterhånden taget ’Der er et yndigt land' til sig. Så den bruges ofte som landets kendingsmelodi. For eksempel ved sportsstævner. Så i sidste ende kan der opstå uenighed om, hvilken melodi, der er den ’rigtige’ at bruge.

Forskellige sportsgrene bruger forskellige melodier

»Nogle idrætsgrene har derfor holdt fast i Kong Kristian - eksempelvis skydning og kajak. Men i fodbold er det utænkeligt, at der bliver spillet andet end ’Der er et yndigt land’ i Parken,« fortæller Jens Henrik Koudal.

Således oplyste om nationalmelodiernes oprindelse takker Spørg Videnskaben Heino Nielsen for det gode spørgsmål og sender ham en T-shirt som tak.

Går du også og grubler over et spørgsmål, skal du endelig sende det til Spørg Videnskaben ved at skrive til sv@videnskab.dk

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk