Hvorfor dufter sommerregn?
En læser undrer sig over den karakteristiske duft, der kommer, når regnen vælter ned efter flere dages sommertørke. Vi leder efter svaret.
sommerregn natur vind vand duft duftstoffer asfalt sommer

Mange mennesker kan skrive under på, at duften af sommerregn er helt speciel. (Foto: Shutterstock)

Mange mennesker kan skrive under på, at duften af sommerregn er helt speciel. (Foto: Shutterstock)

Efterårsregn er trist og grålig. Vinterregn er kold og klam. Forårsregn minder om, at det endnu ikke er sommer. Men sommerregn er frisk, forførende og så anerkendt et fænomen, at der er opkaldt sange efter de nærende dråber, der bringer tiltrængt vand til tørre græsplæner, og forkæler os alle med en dejlig duft af sommer.

Men hvad giver egentlig sommerregnen sin karakteristiske duft af … sommer? Det har undret vores læser Andreas Egelund, som har sendt os et spørgsmål:

»Jeg har længe spekuleret over, hvorfor sommerregn dufter på den der helt specielle måde, når efterårs- eller vinterregn ikke gør. Hvad er det i luften, der giver den helt specielle duft?,« spørger han.

Videnskab.dk finder svaret hos en naturvejleder.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt – men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Ikke et enkelt svar

Morten D. D. Hansen arbejder på Mols-laboratoriet, der er en del af Naturhistorisk Museum i Århus. Han er naturvejleder og biolog og har allerede én gang, i museets brevkasse, svaret på spørgsmålet om sommerregnens karakteristiske duft. Han indvilger dog i at give forklaringen igen.

»Svaret på det ret enkle spørgsmål om duften af sommerregn er faktisk ikke så lige til. Der er ikke mange forskere, der har interesseret sig for det. Men dem, der har, mener, at duften skyldes en blanding af forskellige faktorer,« fortæller Morten D. D. Hansen.

Det er både faktorer i naturen og i det menneskelige sanseapparat, der gør sig gældende, uddyber han.

Gasser i jorden bliver frigivet

Lad os først lige slå fast, hvad forudsætningerne for den karakteristiske duft af sommerregn er. Der skal have været tørt, meget tørt, før det begynder at regne.

Sange om sommerregn

Kim Larsen & Kjukken, Burhan G, Keld og Hilda og DR's Isa fra TV-serien Isas Stepz har alle sange på repertoiret, der lyder navnet ’Sommerregn’, og hvem husker ikke Luna Park, der fremførte deres ’Sommerregn’ til Melodi Grand Prix i 2002.

'Jeg tænker på dengang
Da sommeren var lang
Og livet – og livet en leg
På duft af sommerregn
Der strejfed' asfaltvejen'

Kilde: Luna Park, Sommerregn

»Hvis de øverste tre til fire centimeter af jorden er knastørre, og det så begynder at regne, så er der bonus,« fortæller Morten D. D. Hansen.

Det skyldes, at porerne i jorden er fyldt med gasser fra svampe og bakterier. Hulrummene er simpelthen mættede med uddunstninger, især fra såkaldt strålesvampe, der danner stoffet geosmin, som har en karakteristisk jordduft.

»Men når det regner, trænger regnen ned i porerne, og gasserne bliver frigjort. Og så oplever vi de her karakteristiske, friske og jordagtige dufte,« forklarer Morten D.D. Hansen.

Vores lugtesans bliver bedre

Luftfugtigheden spiller også en rolle, for den fugtige luft, der kommer med regn, er bedre til at bære dufte end tør luft.

Og så er der også noget om, at den menneskelige lugtesans bliver bedre af luftfugtighed.

»Når luftfugtigheden er høj, dufter ting kraftigere, fordi de bliver båret bedre. Og jeg forestiller mig, at den menneskelige lugtesans bliver bedre. Det hænger sammen med, at slimhinderne, som vi dufter igennem, også bliver tørre, og når det så regner, bliver slimhinderne fugtede, og så skærpes vores lugtesans,« forklarer naturvejlederen.

Spørg Videnskaben Classic

Fra tid til anden 'genudgiver' vi artikler fra arkivet i vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben.

Denne artikel blev oprindelig bragt på Videnskab.dk 28.07.2011.

Ikke raketvidenskab

Morten D. D. Hansen er ret sikker på, at der er sådan, tingene hænger sammen, selvom der ikke findes en forskningsbaseret forklaring.

»Biologisk er det fuldkommen plausibelt, og det er jo ikke raketvidenskab. Skal vandet ned, må gasserne op,« slutter han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.