Uventet asteroide fløj tæt forbi Jorden i går

Annonce:

En overraskende asteroide på størrelse med en 10 etagers høj bygning passerede mandag morgen Jorden i høj hastighed og i en afstand fra Jordens overflade, kun svarende til halvdelen af afstanden til Månen. Det skriver sciencealert.com.

Asteroiden er således en NEO (Near-Earth Object) og har fået navnet ’2017 AG13’. Den blev først opdaget i lørdags af ansatte på University of Arizona, der overvåger rummet.

»Den bevæger sig meget hurtigt, meget tæt på os. Den krydser faktisk to planeters kredsløb: Venus og Jorden,« siger astronom Eric Feldman fra firmaet Slooh, der sendte live-video af asteroidens forbipasseren, ifølge sciencealert.com.

NEO’en er mellem 15 og 34 meter lang og susede forbi Jorden med en hastighed på 16 kilometer i sekundet – 192.000 kilometer fra Jordens overflade.

LÆS OGSÅ: Jordens undergang: Her er de tre største trusler

Forskere på Purdue University i USA har skabt en simulator kaldet ’Impact Earth’ og brugt den til at undersøge, hvad der ville være sket, hvis asteroiden havde ramt Jorden.

Og det ville ifølge dem faktisk ikke have så slemt et udfald, som det måske kan lyde til.

Annonce:

Hvis asteroiden havde ramt Jorden med en vinkel på 45 grader, ville den have udløst en atom-eksplosion i luften. Men siden eksplosionen ville ske fra en afstand på cirka 16 kilometer fra Jordens overflade, ville det højst sandsynligt ikke skade Jorden synderligt.

Forskerne forudser, at det i værste tilfælde ville føre til et højt brag, nogle knuste vinduer og nogle let beskadigede bygninger. En asteroide på denne størrelse rammer Jorden cirka en gang hvert 150. år.

LÆS OGSÅ: 10.000 asteroider nær Jorden er fundet

LÆS OGSÅ: Asteroide flyver ‘tæt’ forbi Jorden

pmd

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts