Asteroide flyver 'tæt' forbi Jorden
Vi får besøg i slutningen af måneden. Asteroiden 2004 BL86 passerer Jorden i en afstand, som er tilpas stor, til at det bliver interessant - uden at det bliver uhyggeligt.

Forskerne glæder sig sikkert til at få et kig på 2004 BL86, da de ikke ved noget særligt om den fra tidligere. (Foto: Shutterstock)

Forskerne glæder sig sikkert til at få et kig på 2004 BL86, da de ikke ved noget særligt om den fra tidligere. (Foto: Shutterstock)

26. januar kommer en asteroide, som første gang blev opdaget i 2004, til at suse forbi os med 1,2 millioner kilometers afstand.

Det er omtrent tre gange afstanden mellem Jorden og Månen, så der er ingen grund til at blive nervøs eller gå i panik. Det er alligevel den tætteste asteroidepassering, vi kommer til at opleve før år 2027, skriver NASA.

Det synes astronomerne selvfølgelig er interessant. De skal observere omstrejferen på bedst mulige vis og vil komme med de første billeder i dagene efter episoden.

Fremtidens forsyningsstationer

Forskerne glæder sig sikkert til at få et kig på 2004 BL86, da de ikke ved noget særligt om den fra tidligere.

»Asteroider er noget for sig selv,« siger Don Yeomans, som ifølge NASA netop lader sig pensionere fra stillingen som chef for NASA's Near Earth Object Program Office. 

Asteroiderne skaffer ikke bare vand til Jorden og er byggesten for liv, siger han.

Asteroiden 2004 BL86 vil kunne ses fra den nordlige halvkugle 26. januar 2015, dog kun for dem som har et teleskop eller en kraftig kikkert. (Illustration: NASA/JPL Caltech)

»I fremtiden vil de være værdifulde kilder til mineraler og andre vigtige naturresurser. De vil også blive menneskehedens forsyningsstationer i takt med, at vi fortsætter udforskning af vores solsystem.«

Kan se den med kikkert

Både Deep Space Network-antennen i Californien og Arecibo-observatoriet i Puerto Rico skal forsøge at undersøge den nærgående komet, som antages at være omkring 500 meter bred.

Desuden kan amatørstjernekiggere også få et glimt, hvis de har et lille teleskop eller en stærk kikkert. For hvis du vil se 2004BL86, så er det nu, du skal slå til.

Det tager nemlig 200 år, før den kommer så tæt på igen.

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.