Der findes en række forskellige typer af galakser i vores univers.
Spiralgalakser som Mælkevejen og Andromeda-galaksen, irregulære dværggalakser som de Magellanske Skyer, der kredser om Mælkevejen, og endelig findes der enorme elliptiske galakser, der ofte er mange gange tungere end vores galakse.
Forskerne har indtil nu været af den opfattelse, at elliptiske galakser blev skabt, når to galakser smeltede sammen til en. Dog har denne teori ført en række spørgsmål med sig.
Der findes nemlig i så fald alt for mange spiralgalakser i vores nabolag (40-600 millioner lysår fra Jorden). En simulering af to galakser, der smelter sammen, kan ses på billedet øverst i artiklen.
Tættere på svar på galaksers dannelse
En gruppe forskere valgte at undersøge 37 galakser, der alle var i gang med en sammensmeltning.
Her brugte de det stor ALMA-teleskop i Chile, der kan observere fjerne og kolde egne af vores univers. ALMA er rigtig god til denne type observationer, da det netop er den kolde molekylære gas i galakserne, der observeres.
Forskerne så, at næsten alle de 37 galakser dannede pandekageformede områder af molekylært gas, der tyder på dannelsen af spiralgalakser – og altså ikke elliptiske galakser, som teorien forudsagde.
Forskerne kan derved være tættere på at kunne forklare, hvordan de mange spiralgalakser, inklusiv Mælkevejen, er blevet dannet.