2013 er året for solmaksimum, men indtil nu har der ikke været mange solpletter på solskiven.
Solpletter er mørke områder, hvor solens magnetfelt er meget stærkt og indviklet. Disse områder kaldes også for aktive regioner, og de får numre, så man kan følge dem på solskiven.
Aktive regioner kan udsende soludbrud, der kan skabe smukt nordlys her på Jorden, men de kan også skabe problemer for de satellitter, vi har sendt ud i rummet.
50 procent chance for nordlys
Soludbrud findes i forskellige styrker med X-klassen som den kraftigste type og M-klassen som den næstkraftigste. Disse sker ofte sammen med solstorme, og hvis soludbruddet sker i retning mod Jorden, kan vi ofte forvente geomagnetiske storme nogle dage efter.
I løbet af weekenden er der blevet sendt en række soludbrud fra Solen. Alle udbruddene har været af X- og M-klasse, og nogle af dem vil nå Jorden inden for de næste døgn. NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) estimerer, at der er 50 procent sandsynlighed for nordlys inden for de næste 0-24 timer, og 45 procent sandsynlighed for nordlys indenfor de næste 24-48 timer.
Du kan altid følge med under Himlen Netop Nu.
Find et mørkt sted uden for byen
Hvis man ønsker at opleve nordlys i Danmark, er det bedst at befinde sig et mørkt sted uden for byen, hvor der er godt udsyn mod nord.
Det er også bedst at befinde sig i det nordlige Danmark. Hvis vejrudsigten holder, og det bliver overskyet, kommer vi desværre ikke til at kunne se nordlyset, selvom det kommer helt ned til Danmark.