Der er kommet gang i Solen igen, og i går observerede solteleskopet SDO (Solar Dynamics Observatory) et klasse M6 soludbrud fra et uventet område på Solen.
Soludbruddet sendte røntgen og UV-stråling mod Jorden, der ramte den øvre atmosfære. Dette forstyrrede midlertidigt kortbølgede radiotransmissioner på dagsiden af Jorden, hvilket var over Europa og Nordamerika. Tilstandene er atter tilbage til normalen nu.
Dette soludbrud kom som en overraskelse, selvom forskere det seneste stykke tid har holdt et ekstra vågent øje med Solen. Den har nemlig været meget aktiv med mange større solpletter.
Dette udbrud kom dog fra et mindre og tilsyneladende harmløst område kaldet AR2113.
Flere soludbrud i sigte
Solpletter er områder, hvor Solens magnetfelt er meget stærkt og indviklet. Disse områder kaldes også for aktive regioner og får numre, så man kan følge dem på solskiven.
Aktive regioner kan udsende soludbrud, der kan skabe smukt nordlys her på Jorden, men de kan også skabe problemer for de satellitter, vi har sendt ud i rummet.
De næste dage kan byde på flere udbrud, da flere andre solpletter også har energi nok til at sende kraftige udbrud af sted.
Der estimeres 75 procent sandsynlighed for M-klasse udbrud (den næstkraftigste type) og 20 procent sandsynlighed for X-klasse udbrud (den kraftigste type udbrud).