Snydt for Nobelprisen: Nu vinder hun lukrativ pris på 20 millioner

»Hvis du ikke får Nobelprisen, så får du alt andet. Næsten hvert år har der været en eller anden form for fejring, fordi jeg har vundet en anden pris. Det er meget sjovere,« lyder det fra Dame Jocelyn Bell Burnell. (Foto: University of Dundee)

Annonce:

Den 75-årige britiske astrofysiker og gæsteprofessor ved Oxford University Dame Jocelyn Bell Burnell løber med den lukrative ‘Breakthrough prize’, skriver the Guardian.

Prisen er med sin pengepræmie på 3 millioner dollars – næsten 20 millioner danske kroner – den mest lukrative pris i moderne videnskab, og den er kendt for at være støttet af Silicon Valley-moguler som Facebook-stifteren, Mark Zuckerberg.

Tidligere vindere tæller Stephen Hawking, forskerholdet bag Higgs-partiklen i Cern og mange andre prominente videnskabsmænd.

»Jeg er uden ord. Jeg har aldrig i mine vildeste drømme kunnet forestille mig det. Jeg er totalt forbløffet,« fortæller astrofysikeren til the Guardian.

Dame Jocelyn Bell Burnells historie er også en af de mere dramatiske af slagsen. I 1974 var hun nemlig offeret i en større Nobel-skandale.

Som ph.d-studerende ved Cambridge University i 1970’erne opdagede Dame Jocelyn Bell Burnell sammen med sin vejleder Anthony Hewish eksistensen af pulsarer – en neutronstjerne, der udsender en kraftig elektromagnetisk stråling.

Annonce:

Dermed var en strålende videnskabelige karriere skudt i gang.

I 1974 blev opdagelsen af pulsarer da også hædret med en Nobelpris, men Dame Jocelyn Bell Burnell trådte aldrig op på podiet.

Det var kun hendes mandlige kollega og vejleder, Anthony Hewish, der løb med hæderen – til stor furore i de astrofysiske miljøer.

Dame Jocelyn Bell Burnell klagede dog aldrig over at blive overset, og ifølge hende har det faktisk været en fordel.

»Jeg føler, at jeg har klaret det meget fint uden en Nobelpris,« fortæller hun til the Guardian og tilføjer:

»Hvis du får Nobelprisen, så har du en fantastisk uge, men ingen vil nogensinde give dig noget efterfølgende. Hvis du ikke får Nobelprisen, så får du alt andet. Næsten hvert år har der været en eller anden form for fejring, fordi jeg har vundet en anden pris. Det er meget sjovere.«

Dame Jocelyn Bell Burnell får overrakt prisen i Silicon Valley i november. Hun fortæller, at hun vil donere pengene til studerende i fysik.

Annonce:

fghs

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts