Det første danske rumeventyr endte lykkeligt, da astronauten Andreas Mogensen sammen med kasakhstaneren Aydin Aimbetov og russeren Gennady Padalka midt i nat landede sikkert på en øde slette i det centrale Kasakhstan.
Ifølge NASA foregik turen ned til Jorden fra Den Internationale Rumstation i 400 kilometers højde »efter bogen« og »fejlfrit«.
Selve landingen ramte »i bullseye« i forhold til destinationen, beskrev NASA TV’s kommentator, kort efter Sojuz-rumskibet helt efter planen dumpede ned på Jordens overflade klokken 2.51 dansk tid efter 3 timer og 22 minutters rejse.
LÆS OGSÅ: Video: Se eller gense Andreas Mogensens landing
ESA’s missionschef: »Mere end godkendt«
I alt opholdt Andreas Mogensen sig i rummet i knap 10 døgn, og hans iriss-mission betegnes som en stor succes.
»Det første ord, der falder mig ind, er perfekt. Opsendelsen gik som smurt, han har sat hak ud for samtlige opgaver, og det var en perfekt landing,« siger astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space til Ritzau.
Missionschef Roland Luettgens fra ESA opsummerer Andreas Mogensens præstation som »mere end godkendt«.
»Alt i alt er iriss-missionen gået rigtig godt,« siger Roland Luettgens.
»Som en garvet astronaut«

Andreas Mogensen har under sit ophold på rumstationen gennemført en lang række videnskabelige opgaver, og flere forskere og virksomheder bag eksperimenterne har de seneste dage udtrykt stor tilfredshed med Andreas Mogensens indsats.
»Man kan slet ikke se på ham, at det er hans første tur i rummet. Han arbejder som en garvet astronaut og gør det helt fantastisk. Selvom ESA har været nødt til at presse 10 dages opgaver ned på 8 dage, hvilket har været meget ambitiøst – er det lykkedes ham at følge med hver eneste dag,« sagde Thomas A.E. Andersen, direktør i Danish Aerospace Company, der har været involveret i adskillige forsøg.
De sidste eksperimenter afsluttes på Jorden
Andreas Mogensen gennemgik kort efter landingen et lægetjek. Her til morgen bliver han fløjet med helikopter til Kasakhstans hovedstad, Astana, hvor landets præsident, Nursultan Nazarbayev, vil afholde en officiel velkomstceremoni.
Senere på dagen flyver Andreas Mogensen til Köln i Tyskland, hvor ESA’s astronautcenter ligger, og hvor han bor sammen med sin kone og knap to år gamle datter.
Efter hjemkomsten skal han lægge krop til en muskelvævsprøve og en hjerneskanning, hvilket han også fik foretaget inden rumrejsen, da forskerne er interesserede i at lære, hvordan hans krop er blevet påvirket af at være i vægtløs tilstand.
I løbet af efteråret vil han rejse Danmark rundt og fortælle om sin mission. Blandt andet skal han tale med unge, der har vundet et møde med astronauten i forskellige konkurrencer.
Han vender også tilbage til sit jordlige job som astronaut, der består i blandt andet at udvikle fremtidige missioner og støtte andre astronauter på rumstationen fra ESA’s kontrolcenter i München, mens han venter på muligheden for selv at rejse ud i rummet igen.
\ Klik, træk og zoom: Få overblik over Andreas Mogensens første mission
2. september 2015 blev Andreas Mogensen den første dansker i rummet, da han blev sendt af sted på en 10-dages mission til Den Internationale Rumstation, ISS.
Han gik gennem mange prøvelser på sin vej til at blive astronaut, og på rumstationen arbejdede han intenst som både forsker og forsøgskanin, da han udførte en lang række eksperimenter i vægtløs tilstand.
I præsentationen herunder kan du læse mere om Andreas Mogensens forberedelser, dagligdagen på rumstationen og alle de videnskabelige forsøg under missionen i 2015.