Den årlige meteorsværm Leoniderne er kendt for sin evne til at lade masser af stjerneskud regne ned over himlen – i hvert fald nogle år.
Således præsterede Leoniderne i 2002 et imponerende lysshow, der – på trods af drilagtigt vejr – også kunne opleves i Danmark.
Det er vanskeligt at spå om, hvilken aktivitet vi kan forvente os af Leoniderne i år.
Forudsigelserne taler om en aktivitet på mere end 20 stjerneskud i timen omkring maksimum – altså et meteor hvert tredje minut.
Til gengæld kan vi med sikkerhed sige, at forholdene bliver gode for at se Leonider i år – hvis altså vejret bliver godt.
Leoniderne forventes nemlig at toppe om i morgen tidlig – torsdag, d. 18. november, kl. 04:40 dansk tid.
På dette tidspunkt er himlen stadig mørk samtidig med, at stjerneskuddenes udstrålingspunkt står højt på himlen i sydøstlig retning. Punktet ligger i stjernebilledet Løven og navnet Leoniderne kommer af Løvens latinske navn, Leo.
Højest aktivitet forventes i en halv time omkring maksimumtidspunktet. I hele landet kan den maksimale aktivitet derfor opleves inden daggryet begynder at gøre himlen lys.
Den tiltagende måne går ned omkring kl. 4 dansk tid, så den vil ikke genere med sit lys.
Fang kometstumper
Leoniderne er stumper efterladt af kometen Tempel-Tuttle. Med 33 års mellemrum passerer den gennem de indre dele af Solsystemet og krydser Jordens bane.
Langt hovedparten af kometstumperne er ganske små – faktisk langt mindre end en centimeter. Alligevel er de små partikler i stand til at frembringe lysende spor på nattehimlen – synlige med det blotte øje nede fra Jordens overflade. Det sker, fordi de små stumper kommer farende med høj hastighed (ca. 70 km/s eller mere end 250.000 km/t).
Når en kometstump kommer ind i Jordens atmosfære, bliver luften foran stumpen presset sammen. Sammenpresningen gør luften meget varm. Denne varme samt sammenstød med luften får stumpen til at fordampe.
Samtidig får varmen den omkringliggende luft til at gløde. Det er denne glød, vi ser som et stjerneskud. Hvis det er klart vejr sidst på natten og i de tidlige morgentimer d. 18. november, så kan det altså anbefales at kaste et blik på himlen.
Belønningen kan være smukke lysende kometstumper fra Leonidesværmen. Om Leoniderne laver et flot lysshow på himlen i år, ved vi først, når vi har været ude for at se efter!
Artiklen er lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium.