Det er nu lidt over en uge siden, at ESA-astronauten Alexander Gerst ankom til den Internationale Rumstation (ISS), der skal være hans hjem i de næste seks måneder. Siden sin ankomst har han haft travlt med at vænne sig til at leve i vægtløs tilstand samtidig med, at han skal passe en række eksperimenter og holde sig i form.
ISS er et stort internationalt samarbejde, hvor Danmark deltager igennem vores medlemsskab i ESA (Den Europæiske Rumfartsorganisation). Igennem dette samarbejde får danske forskere og virksomheder mulighed for at være med, når nye missioner og nyt udstyr skal laves og designes til ISS.
Endelig får vi i efteråret 2015 den første danske astronaut til ISS, når Andreas Mogensen skal på en 10 dages mission i rummet. Han bliver med denne tur samtidig den første dansker i rummet.
ISS kan opleves ses på himlen
Astronauterne ombord på ISS oplever mange solopgange og solnedgange i løbet af en dag, og det skyldes, at det kun tager ISS omkring halvanden time at kredse en gang om Jorden.
Fra sin højde på 400 kilometer har astronauterne et imponerende syn af vores blå planet, men vi kan faktisk også vende blikket opad og se ISS her fra landjorden.
I øjeblikket kan ISS ses fra Danmark og kan blandt andet opleves i aften kl. 22:30 i hele fem minutter fra en sydvestlig retning til sødøstlig retning. De følgende dage kan ISS opleves flere gange dagligt, og et skema over tider og retning kan findes under Himlen Netop Nu.