Prøv at træde et skridt tilbage fra computerskærmen, eller læg din smartphone fra dig. Hop, så højt du kan, et par gange, og læg mærke til hoppenes højde og din tid i luften.
På Jorden kan et godt spring være over en halv meter højt og tage omkring ét sekund.
App viser hvor højt, du kan hoppe
\ Tyngdekraft
Tyngdekraften blev første gang beskrevet af den engelske fysiker Isaac Newton i 1687.
Ifølge Newtons tyngdelov er tyngdekraften et produkt af to legemers masse – f.eks. din og et himmellegemes masse. Derfor vil du veje mindre på planeter, der er mindre end Jorden – og kan dermed hoppe højere og længere.
Omvendt vil du veje mere på planeter, der er større end Jorden, såsom Jupiter.
Kilde: Den Store Danske
Men et lignende hop et andet sted i Solsystemet – fra eksempelvis på Månen, Mars eller en komet – sætter alle Jordens hoppeforhold ud af spil.
Det skyldes, at kropsvægten ændrer sig afhængigt af, hvor du måtte befinde dig i Solsystemet.
\ Læs mere
Det er dog de færreste, der får muligheden for at hoppe i rummet. Går du alligevel med et ønske om at vide, hvor højt astronaut-dig kan hoppe på forskellige himmellegemer, er der nu hjælp at hente.
De to astronomer Stuart Lowe og Chris North har udviklet app’en High Jump, som illustrerer forskellige tyngdekraftsfelters virkning på et hop. Det skriver businessinsider.com.
Halv meters hop på jorden, tre meter på Månen
Et oplagt sted at starte hoppeopgørelsen er lige i baghaven. På Jorden. Som allerede beskrevet vil dine fødder typisk løfte sig omkring en halv meter, og hele hoppet vil tage omkring et sekund, som illustreret nedenfor.
Et hop på Jorden. (Grafik: High Jump)
Lad os herfra hoppe videre ud i rummet til vores nærmeste nabo, Månen. Månen er – udover Jorden selvfølgelig – det eneste sted i Solsystemet, hvor mennesker har prøvet lykken med et hop.
Tyngdekraften på Månens overflade er kun 17 procent af Jordens. Et godt hop vil løfte dig omkring tre meter op i luften, hvor du kan blive i omkring fire sekunder.
Et hop på Månen. (Grafik: High Jump)
Mars gør alle til gode basketballspillere
På den røde planet Mars, som er større end Månen, men markant mindre end Jorden, er tyngdekraften omkring en tredjedel af den, vi kender fra vores hverdag.
På Mars vil den hoppende føle sig om en basketstjerne med et hop på omkring 0,9 meter, der tager to sekunder.
Et hop på Mars. (Grafik: High Jump)
Uendeligt hop fra kometen 67P
Hvis du søger endnu længere ud i rummet til Pluto, er tyngdekraften på dværgplanetens overflade kun seks procent af Jordens.
Et godt hop vil således sende dig omkring 7,6 meter op i luften og give dig mulighed for at nyde udsigten herfra i 9-10 sekunder.
Et hop på Pluto. (Grafik: High Jump)
På kometen 67P er tyngdekraften meget svag.
Hvis det skulle lykkes dig at sætte af i et hop på denne komet, ville du formentlig aldrig lande igen, men blot flyve ud i rummets uendelighed.
Det skyldes, at dine ben i kometens fattige tyngdekraftsmiljø er stærke nok til at sætte af med en fart, der overgår den hastighed, det kræver at undslippe kometen.
Et uendeligt hop på kometen 67P. (Grafik: High Jump)