Den amerikanske astronaut Scott Kelly blev i 2015 sendt ud i rummet i 11 måneder, og fordi han har en enægget tvilling, som blev på Jorden imens, har det givet god mulighed for at kunne teste, hvad det egentlig gør ved kroppen, når man er så længe i vægtløs tilstand.
Nu er de første resultater af undersøgelserne klar, og resultaterne er spændende. Det skriver NASA.gov.
Rumagenturet har blandt andet kunnet se, hvordan tusindvis af gener i kroppen bliver aktiveret og slukket på andre måder, med det samme kroppen bliver sendt ud i rummet. Det skyldes en forøgelse af en proces, der hedder methylering.
I et interview med The Guardian fortæller astronaut Scott Kelly, at forskerne også har opdaget, at hans telomerer efter rumopholdet er længere end hans tvillingebrors, selv om broren, Mark Kelly, var på Jorden.
Telomerer sidder på kromosomernes ender og bestemmer en celles levetid. Normalt bliver de kortere, når man udsættes for stress, eller når man bliver ældre.
På grund af det specielle miljø på rumstationen og den højere grad af stråling troede forskerne, at telomererne ville blive kortere hos Scott Kelly i rummet. Men det viste sig at være omvendt.
\ Læs mere
Scott Kellys rumeventyr har også givet ham en anden fordel i forhold til sin bror, der blev på Jorden.
»Jeg var allerede seks minutter yngre end Mark, men – som Einstein forudsagde – er jeg kommet 6 minutter og 13 millisekunder yngre tilbage efter et år i rummet,« siger Scott Kelly til The Guardian med henvisning til relativitetsteorien.
Videnskab.dk beskrev allerede tvillinge-forsøget, da Scott Kelly blev opsendt til Den Internationale Rumstation i marts 2015.
NASA kalder selv tvillinge-studiet for et af de mest omfattende studier af menneskets biologi, og hvordan kroppen påvirkes af at opholde sig længere tid i rummet. De endelige resultater forventes klar i 2018.
\ Læs mere
sj