Seks forskere har færdiggjort en et år langt simulering af en Mars-ekspedition, hvor de har levet i isolation i en kuppel. Det skriver theguardian.com.
Forskerne måtte kun forlade kuplen på Mauna Loa-bjerget på Hawaii, hvis de var iført en rumdragt. I går, søndag, blev ekspeditionen afsluttet.
Kuplen på det hawaianske bjerg er 11 meter i diameter og seks meter høj. Jorden på bjerget er identisk med den, der kan findes på Mars, og områdets højde betyder, at der er næsten ingen plantevækst. Tidligere ekspeditioner i Mauna Loa-kuplen har varet fire til otte måneder, så den netop afsluttede ekspedition er den længste.
De seks forskere i isolation var en fransk astrobiolog, en tysk fysiker og fire amerikanere: en pilot, en arkitekt, en læge/journalist og en jordforsker.
Ifølge en af de seks forskere, Cyprien Verseux fra Frankrig, viser den et år lange simulation, at en rigtig mission til Mars kan blive succesfuld:
»Jeg kan give dig mit personlige indtryk, som er, at en misson til Mars i nærmeste fremtid er realistisk. Jeg tror, at de teknologiske og psykologiske udfordringer kan klares,« siger han ifølge theguardian.com.
Fysiker Christiane Heinicke fra Tyskland påpeger, at forskerne var i stand til at finde deres eget vand i et tørt klima.
»Man kan faktisk få vand fra noget jord, der virker ret tørt. Det ville virke på Mars og betyder, at man vil være i stand til at få vand på Mars fra denne lille drivhus-konstruktion,« siger hun ifølge theguardian.com.
Amerikanske Sheyna Gifford skrev en blog-opdatering lige inden hun forlod kuplen, hvor hun refererede til NASAs planer om at sende mennesker til Mars i 2030:
»Jeg kan love, at vi ved rumrejser kan lære, hvad det kræver at holde folks helbred oppe på steder med varme, lys og tyngdekraft. Vi er allerede startet. Jeg har været i det i 12 måneder uden afbrydelser,« siger hun ifølge theguardian.com.
NASA finansierede studiet, som blev udført gennem University of Hawaii.