Planetforskeren Pascal Lee fra SETI-instituttet i USA har nærstuderet billeder taget fra NASA-satellitten Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), der har kredset om Månen siden 2009.
På billederne har han forsøgt at finde huller, som afslører underliggende grotter, der engang er blevet skabt af lavastrømme – såkaldte lavarør. Og nu mener han at have fundet, hvad han ledte efter.

Huller på bunden af det store krater Philolaus kan være indgange til et større hulesystem, som mennesker måske engang kan flytte ind i.
Resultaterne blev fremlagt på konferencen NASA’s Lunar Science for Landed Missions Workshop, hvor målet netop var at finde frem til de bedste steder at lande for fremtidige månemissioner.
Oplagt til en månebase
»Et lavarør er et oplagt sted at bygge en månebase, fortæller Kjartan Kinch, der er lektor ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. Han fortsætter:
»Hvis du har sådan et rør, som du har adgang til via et hul i overfladen, så har du en hule, som du kan forsegle og pumpe fuld af luft. Så kan du bo dernede, godt beskyttet fra kosmisk stråling, et sted hvor temperaturen er nogenlunde konstant.«
Det ville sandsynligvis være nemmere at indrette sig i grotter frem for at bygge en base på Månens overflade. Specielt fordi sådan en base alligevel skulle dækkes af et solidt lag månestøv, som kan stoppe de fleste af de skadelige stråler, som Jordens magnetfelt beskytter os imod her på kloden.
Grotte med indlagt vand
\ Lavarør på mange kloder
Lavarør dannes på samme måde på Jorden, på Mars og på Månen. Udstrømmende lava danner en underjordisk kanal, idet det først størkner på overfladen, mens der stadig strømmer lava igennem nedenunder.
Så kan det ske, at lavastrømmen stopper på en måde, så lavakanalerne efterlades tomme, fordi det sidste lava strømmer ud af dem.
Kilde: Kjartan Kinch
Det er ikke noget nyt, at Månen har huller, der kan føre ned til lavarør – såkaldte skylights. Dem er der efterhånden fundet et par hundrede af. Men det spændende ved de nyfundne huller er, at de ligger ret langt mod nord. Det betyder, at der kan være is i dem.
\ Læs mere
»Der er is på bunden af kratere ved Månens poler. Det er sandsynligvis kommet med meteorer og er blevet fanget på steder, hvor der altid er skygge. Og det kan tænkes, at sådan noget is også kunne samles i lavarør,« siger Kjartan Kinch.
»For mennesker på en månebase ville det selvfølgelig være fantastisk at have adgang til is, der er en knap ressource på Månen. Det kan bruges til drikkevand, men det kan også splittes til ilt og brint og bruges som raketbrændstof.«
Kan udforskes med robotter
Forskerne kan ikke være helt sikre på, at der gemmer sig større grotter under bunden af Philolaus-krateret. Netop fordi hullerne er fundet så langt mod nord, er det svært at få beviser for egentlige grotter, for man kan kun se, at der er mørke huller, som lyset fra Solen ikke kan nå bunden af.
Det er nemmere at blive klogere på huller tættere på ækvator, for så kan man få billeder, der er taget med sollys fra forskellige vinkler. Så kan man måske se bunden af grotten og få en fornemmelse af, hvordan den i hvert fald er større end selve hullet.

Pascal Lee håber, at hullerne vil blive udforsket nærmere, enten med robotter eller i forbindelse med bemandede månelandinger.
\ Læs mere
Amerikanske forskere har da også undersøgt muligheden for at sende robotter ned i hullerne, som kunne blive udforsket ved hjælp af kameraer og laserstråler. Men i første omgang kunne man forsøge at kortlægge lavarørene fra satellitter udstyret med særlige radarer, der kan trænge et passende stykke ned under overfladen.
Lignende lavarør findes på Mars, så også her kan vi blive hulemennesker igen. Men det er nok en god idé at øve sig på Månen først.